Beveiliging nieuws

Onze partners

Dero Security Products

RoSecure

Oribi ID Solutions

Traka ASSA ABLOY

G4S

MPL

Add Secure

Genetec

VideoGuard

Explicate

Paxton

SmartSD

VBN

Centurion

Alphatronics

20face

Hanwha Vision Europe

VVNL

VEB

ADI

Akuvox

CardAccess

Seris

Milestone

Service Centrale Nederland

GFT

Nenova

i-Pro

NetworxConnect

Eizo

Nimo Drone Security

Securitas

VAIBS

Secusoft

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

HD Security

EAL

Brivo

Kiwa

2N

Regio Control Veldt

ASIS

Optex

Avigilon Alta

NIBHV

Hikvision

SMC Alarmcentrale

OSEC

Connect Security

Crown Security Services

IDIS

Paraat

DZ Technologies

Seagate

Eagle Eye Networks

SmartCell

CSL

Uniview

Bosch Security Systems

ARAS

Advancis

PG Security Systems

Alarm Meldnet

Nimo Dog Security

Ajax Systems

SOBA

Masset Solutions

Bydemes

Multiwacht

Trigion

CDVI

Gold-IP

Top Security

Sequrix

HID

BHVcertificaat.online

Unii

JMB Groep

Lobeco

Ambtenaren kunnen ongemerkt info lekken naar criminelen

15 mei 2022
Redactie
10:17

Corrupte ambtenaren vallen zelden door de mand, omdat de computersystemen van de overheid niet of nauwelijks bijhouden wie welke informatie raadpleegt en doorzendt. Dat meldt RLT Nieuws op basis van grootschalig rechercheonderzoek naar tientallen verdenkingen van corruptie.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Team Aanpak Corruptie (TAC). Dat is opgericht in juni 2020 nadat via door de politie gekraakte versleutelde communicatiediensten als Ennetcom en Encrochat tientallen ambtelijke lekken naar de zware georganiseerde criminaliteit waren ontdekt. Negen politiemedewerkers, twee ambtenaren van de Belastingdienst, een medewerker van de Koninklijke Marechaussee, een gemeenteambtenaar en een medewerker van de RDW zijn daarop aangehouden. Tijdens de behandeling van de corruptiezaken stelde het OM vast dat veel systemen van de overheid niet of onvoldoende beveiligd zijn tegen misbruik door medewerkers. Alleen op systemen van de politie wordt precies bijgehouden wie welke informatie opvraagt.

Uitdaging om loggen mogelijk te maken
Ene Tariq S. werd vorig jaar als al tijdens zijn opleiding tot douanier betrapt op het lekken van informatie. Hij hielp zijn vader, een particulier beveiliger in de haven, bij het vinden van een lading van 1200 kilo cocaïne. Tijdens een huiszoeking werd 112.000 euro cash bij hem thuis aangetroffen. Zo gebeurt het ook dat ambtenaren kijken of er iets over henzelf of over relaties te vinden is in strafrechtelijke systemen. Maar de grote corruptiezaken hebben over het algemeen betrekking op drugssmokkel in de Rotterdamse haven en zijn aan het licht gekomen dankzij het kraken van de communicatiediensten die criminelen gebruiken. Ook wordt corruptie ontdekt, doordat politiesystemen bijhouden wie welke informatie raadpleegt. Dat kostte vorig jaar dertig medewerkers hun baan. In 2020 werden om die reden 38 politiemedewerkers de laan uitgestuurd. In agent had zelfs 300 keer gegevens verkocht aan de onderwereld in ruil voor drugs. Volgens Willem Loman van Hoffmann Bedrijfsrecherche wordt het een uitdaging om het loggen van gegevens op alle ambtelijke computersystemen mogelijk te maken. Het is volgens hem wel iets meer dan een vinkje zetten. Complete systemen zullen vervangen moeten worden. Het wordt wel belangrijk geacht. Als ambtenaren weten dat hun computergebruik wordt geregistreerd, zullen zij minder snel informatie gaan lekken, zo wordt verwacht.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner