Beveiliging nieuws

Onze partners

ASIS

G4S

Milestone

Eizo

CDVI

Genetec

VideoGuard

RoSecure

Gold-IP

Seris

Explicate

Unii

Crown Security Services

ARAS

Masset Solutions

CSL

SmartSD

Eagle Eye Networks

ADI

Add Secure

Ajax Systems

Securitas

20face

VBN

Optex

Alarm Meldnet

Trigion

Nimo Dog Security

Seagate

Dero Security Products

GFT

HD Security

i-Pro

Advancis

Regio Control Veldt

VVNL

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

EAL

Connect Security

Akuvox

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

SOBA

Kiwa

Sequrix

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

VEB

2N

Uniview

CardAccess

De Beveiligingsjurist

Multiwacht

Alphatronics

NetworxConnect

Paraat

SMC Alarmcentrale

Brivo

Paxton

Nenova

Avigilon Alta

IDIS

OSEC

Secusoft

DZ Technologies

JMB Groep

Hikvision

NIBHV

Centurion

Bosch Security Systems

HID

Lobeco

Oribi ID Solutions

Bydemes

SmartCell

VAIBS

PG Security Systems

Top Security

Onterecht nucleair alarm door fout in meldkamer

28 juni 2022
Redactie
05:53

De hulpdiensten van de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant zijn zaterdag ten onrechte gealarmeerd voor een nucleair incident in de kerncentrale in de Belgische plaats Doel. Dit gebeurde door een fout in de meldkamer, bevestigt de Veiligheidsregio naar aanleiding van een bericht van Omroep Brabant.

De kerncentrale van Doel ligt op maar een paar kilometer afstand van de Nederlandse grens en staat niet bekend vanwege een hoog veiligheidsniveau. Zaterdagmiddag vonden er bij de kerncentrale werkzaamheden plaats aan een koelwaterleiding in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. Daarbij vergat een medewerker een klep weer open te zetten, wat tot een zogenoemde alert-melding leidde.

Verplichte melding
Hoewel er verder niets aan de hand was, was de centrale verplicht een melding te sturen naar de Veiligheidsregio’s in Brabant en Zeeland. Een centralist van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant schatte deze melding verkeerd in en mobiliseerde de hulpdiensten. De vergissing werd snel ontdekt, maar toen waren brandweerlieden van Kaatsheuvel tot aan Hoogerheide al naar hun kazernes gegaan om uit te rukken. Ook werden experts gevaarlijke stoffen, meetploegen, de geneeskundige hulpdienst (GHOR), politie en de directeur van de Veiligheidsregio in paraatheid gebracht.

Nader onderzoek
Woordvoerster Marieke van Wijk zei tegen Omroep Brabant dat het incident nader wordt onderzocht om te kijken of er sprake was van een menselijke of een systeemfout. De Veiligheidsregio Zeeland kreeg van de Belgische autoriteiten dezelfde melding, maar alarmeerde de hulpdiensten niet. Van Wijk zegt dat het incident nooit had mogen gebeuren, maar dat het aan de andere kant ook als een geslaagde test kan worden beschouwd. Er is in ieder geval aangetoond dat de hulpdiensten snel paraat staan als er een echt serieuze melding binnenkomt.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner