Beveiliging nieuws

Onze partners

ARAS

Milestone

Multiwacht

Regio Control Veldt

IDIS

ADI

ASSA ABLOY

HD Security

Connect Security

Secusoft

Genetec

SOBA

PG Security Systems

Dero Security Products

Add Secure

Advancis

DZ Technologies

Nenova

CardAccess

Unii

VEB

G4S

VVNL

VBN

Paxton

SmartSD

Eizo

Hikvision

Alarm Meldnet

20face

Paraat

SmartCell

Lobeco

VAIBS

i-Pro

EAL

JMB Groep

Uniview

BHVcertificaat.online

Sequrix

ASIS

Oribi ID Solutions

CDVI

Service Centrale Nederland

Seris

Eagle Eye Networks

2N

Seagate

Top Security

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

RoSecure

Masset Solutions

Trigion

GFT

Brivo

Securitas

Bydemes

Alphatronics

Nimo Drone Security

Ajax Systems

De Beveiligingsjurist

Nimo Dog Security

NIBHV

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

OSEC

Kiwa

Avigilon Alta

Optex

CSL

HID

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

NetworxConnect

MPL

Gold-IP

Centurion

VideoGuard

Explicate

Auto’s krijgen technologie die waarschuwt voor hulpdiensten

4 juli 2022
Redactie
06:24

Als eerste Europees land voert Nederland een systeem in dat automobilisten waarschuwt als er een hulpdienstvoertuig nadert. Het gaat om technologie die vanaf 2025 in de hele Europese Unie verplicht zal zijn. In de toekomst gaat het ook voor andere gevaren waarschuwen, zoals spookrijders.

Hoewel de hulpdiensten bij een spoedrit gebruik maken van zwaailicht en sirene, is het voor automobilisten niet altijd duidelijk waar het voertuig vandaan komt. Het nieuwe systeem, Safety Priority Services (SPS) genaamd, gaat dat aangeven via het navigatiesysteem of via de smartphone.

Publiek-private samenwerking
Het wordt ontwikkeld door de overheid in samenwerking met verschillende bedrijven, waaronder ANWB, Be-Mobile, Hyundai, Inrix, Kia en TomTom. De app van Flitsmeister kan ook al waarschuwen voor ambulances, maar werkt nog niet landelijk. In de huidige samenwerking combineren de zes bedrijven hun eigen data met die van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), dat beheerd wordt door de overheid. Maandagmiddag geeft minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de kick-off van SPS. Hij zal dan ook andere bedrijven uitnodigen om zich bij het initiatief aan te sluiten. Volgens de minister blijkt uit proefprojecten dat het waarschuwingssysteem een positief effect heeft op de verkeersveiligheid.

Toekomstige mogelijkheden
Safety Priority Services (SPS) zal in eerste instantie alleen voor ambulances waarschuwen. Later gaat het ook werken voor brandweer- en politieauto’s en nog later kan het ook waarschuwen als de automobilist een file of een afzetting, ongeval, spookrijder of gladde weg nadert. Het systeem gaat verder ook informatie geven over de maximum snelheid. Voor de toekomst wordt gedacht aan een uitbreiding met routeadviezen om verkeersgevaarlijke situaties te vermijden. Zo kan bijvoorbeeld ook het verkeer rond scholen worden verminderd op tijden dat daar veel kinderen op straat lopen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner