Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

RoSecure

Add Secure

Genetec

Nenova

Hanwha Vision Europe

Lobeco

EAL

Securitas

VEB

Connect Security

Nimo Dog Security

VideoGuard

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

Masset Solutions

GFT

Seris

ADI

Milestone

Regio Control Veldt

20face

VBN

Eagle Eye Networks

VAIBS

CardAccess

SMC Alarmcentrale

Brivo

Traka ASSA ABLOY

NIBHV

Sequrix

ASIS

Top Security

Multiwacht

Optex

Explicate

Kiwa

CSL

Paraat

Gold-IP

SmartCell

ASSA ABLOY

Bydemes

Trigion

Oribi ID Solutions

G4S

Paxton

HD Security

Akuvox

CDVI

VVNL

Uniview

Hikvision

Eizo

HID

2N

IDIS

Dero Security Products

Avigilon Alta

Alarm Meldnet

Secusoft

PG Security Systems

Seagate

Bosch Security Systems

i-Pro

DZ Technologies

SmartSD

Unii

Alphatronics

Centurion

Crown Security Services

BHVcertificaat.online

ARAS

NetworxConnect

SOBA

Service Centrale Nederland

Ajax Systems

OSEC

JMB Groep

Corrupte ambtenaren gaven tientallen valse paspoorten uit

10 juli 2022
Redactie
12:16

Volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering zijn er meerdere gemeenten, waar ambtenaren ‘op bestelling’ vervalste paspoorten leveren. Bijvoorbeeld aan criminelen die veel geld overhebben voor een valse identiteit. Van Huffelen wil het probleem aanpakken.

In strafrechtelijke onderzoeken is volgens de staatssecretaris inmiddels vastgesteld dat het criminelen lukt bij diverse gemeenten valselijk opgemaakte, authentieke Nederlandse paspoorten te verkrijgen. Corrupte ambtenaren leveren in ruil voor geld paspoorten op bestelling en dat kan door hun kennis van en toegang tot het aanvraag-en uitgifteproces van identiteitsdocumenten dat bij gemeenten wordt gebruikt. Het gaat bijvoorbeeld om het invoeren van valse identiteitsgegevens en het gebruiken van pasfoto’s van andere mensen die een gelijkenis hebben met degene die het paspoort gebruikt. Met een op deze manier verkregen paspoort kan een crimineel bijvoorbeeld de grens over en buiten het bereik van politie en justitie doorgaan met criminele activiteiten.

Honderdduizenden gevallen
Het gaat niet om incidentele gevallen. De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) onderzocht steekproefsgewijs een kwart van alle aanvragen in de periode 2010-2019 en stelde vast dat 2,4 miljoen keer is afgeweken van de procedures die fraude moeten tegengaan. Zo werd bijvoorbeeld de behandeling en inklaring door dezelfde ambtenaar gedaan, terwijl dat niet mag. 181.500 werd een pasfoto handmatig goedgekeurd, terwijl anti-fraude programmatuur de foto had afgekeurd. Verder werden verschillende paspoorten uitgereikt buiten de publieke openingstijden van het gemeentehuis. Van Huffelen laat een apart onderzoek doen naar deze afwijkingen. Dat is overigens al eerder gebeurd en toen zijn ook maatregelen getroffen. Zonder het gewenste resultaat, zo blijkt nu. De staatssecretaris stelt vast dat er structurele problemen zijn in het stelsel van de verstrekking van paspoorten en wil die oplossen.

Acties
In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Van Huffelen over de verschillende acties die zij in gang heeft gezet of nog zal zetten om fouten en fraude tegen te gaan en de integriteit van Nederlandse paspoorten en identiteitskaarten te waarborgen. Het gaat om al ingezette acties (3), nog te starten acties op korte termijn (4), acties op middellange termijn (5) en aanvullende acties (6).
Grotendeels komen deze acties neer op voorlichting aan gemeenten en medewerkers, zodat de maatregelen tegen fraude bekender worden. Daarnaast worden technische verbeteringen doorgevoerd. Burgers hoeven in de nabije toekomst geen pasfoto’s meer te laten maken, omdat op het gemeentehuis een gezichtsscan zal worden gemaakt. Ook dat verkleint de kans op fraude.

 

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner