Beveiliging nieuws

Onze partners

BHVcertificaat.online

Bydemes

DZ Technologies

JMB Groep

Securitas

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

VAIBS

Nenova

VideoGuard

Sequrix

Seagate

Top Security

Eagle Eye Networks

20face

SmartSD

Kiwa

Avigilon Alta

Centurion

IDIS

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Multiwacht

VEB

VBN

Lobeco

Genetec

NetworxConnect

Eizo

Paxton

Brivo

MPL

CSL

Nimo Dog Security

Optex

VVNL

Seris

PG Security Systems

Service Centrale Nederland

Trigion

Alphatronics

Crown Security Services

G4S

SOBA

ASSA ABLOY

Connect Security

Dero Security Products

Hikvision

Milestone

RoSecure

EAL

Gold-IP

GFT

Regio Control Veldt

HID

Advancis

Secusoft

Unii

CardAccess

CDVI

2N

ADI

Masset Solutions

Ajax Systems

SmartCell

Alarm Meldnet

ASIS

Explicate

Paraat

i-Pro

ARAS

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

Akuvox

HD Security

Uniview

OSEC

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Cultuursector wil aanpak van grootschalige ticketfraude

10 juli 2022
Redactie
14:01

Bij theaters, concertzalen en festivals wordt soms aan honderden mensen de toegang geweigerd, omdat zij geen geldig ticket hebben. Het gaat dan om tickets die niet bij officiële verkoopadressen zijn aangeschaft, omdat ze daar waren uitverkocht. De culturele sector wil wetgeving om deze praktijken tegen te gaan.

Zeker na de lange coronaperiode is de vraag naar tickets voor concerten en festivals veel groter dan het aanbod. Soms worden grote hoeveelheden tickets opgekocht en met een flinke winst doorverkocht, via Marktplaats of in doorverkoop van tickets gespecialiseerde platforms. In de regel zijn deze dure toegangsbewijzen gewoon geldig, maar het gebeurt ook dat online geannuleerde tickets worden doorverkocht. Er blijken veel misstanden te zijn in de ticketverkoop, zo concludeert Nieuwsuur. Uit Europese onderzoeken zou zelfs blijken dat er miljarden euro’s omgaan in deze zwendel.

Strenge wetgeving gewenst
Veel organisaties in de culture sector pleiten voor strenge wetgeving om woekerwinsten en handel in valse tickets tegen te gaan. In België bestaat al zulke wetgeving, maar een vergelijkbare wet in Nederland is destijds afgekeurd door de Eerste Kamer. Met name Mojo Concerts en Ziggo Dome willen dat het probleem alsnog goed wordt aangepakt. De Amsterdamse concerthal moest afgelopen woensdag nog driehonderd mensen naar huis sturen, die veel geld hadden betaald voor valse tickets voor een concert van Tom Jones.
Een bekend platform voor doorverkoop van tickets is Viagogo, een onderdeel van Google. Dit zegt dat er doorgaans met slechts 1 procent van de tickets problemen zijn, maar dat intussen wel veel klachten krijgt. Het platform is niet van plan iets te doen aan de woekerwinsten die verkopers maken, omdat dit in Nederland – in tegenstelling tot België – niet verboden is. Wel wil het meewerken aan bestrijding van fraude met ongeldige tickets.
De alternatieve website Ticketswap heeft zelf ingevoerd dat er maximaal 20 procent winst gemaakt mag worden op de doorverkoop van concert- en festivalkaartjes. Daar kunnen ook tickets met een ‘secure swap label’ worden aangeschaft. Als een ticket onverhoopt toch niet blijkt te kloppen, doet Ticketswap er alles aan om ervoor te zorgen dat iemand alsnog binnenkomt of geld terugkrijgt. Via de website  ‘Weetwaarjekoopt.nl‘ is te lezen hoe op een veilige manier tickets zijn te kopen via de officiële verkooppunten.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Suricat

MPL

Videoguard

Wordt een partner