Beveiliging nieuws

Onze partners

IDIS

EAL

Seagate

G4S

CardAccess

SOBA

ASIS

Bydemes

NIBHV

Nimo Drone Security

Nenova

OSEC

SmartCell

Avigilon Alta

Eizo

PG Security Systems

ADI

Explicate

GFT

Brivo

De Beveiligingsjurist

VideoGuard

JMB Groep

Masset Solutions

VVNL

Advancis

RoSecure

Nimo Dog Security

VEB

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

Uniview

Trigion

Alphatronics

HID

VAIBS

HD Security

NetworxConnect

Paraat

20face

CSL

Lobeco

VBN

Centurion

Unii

Securitas

Bosch Security Systems

CDVI

Seris

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Kiwa

Hikvision

Optex

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

Gold-IP

Service Centrale Nederland

BHVcertificaat.online

i-Pro

Ajax Systems

Milestone

Secusoft

SmartSD

Alarm Meldnet

2N

Paxton

Sequrix

Genetec

Crown Security Services

DZ Technologies

Akuvox

ARAS

Eagle Eye Networks

Multiwacht

Top Security

Add Secure

Connect Security

Dero Security Products

Experts kritisch over aanpak ondermijning door overheid

17 juli 2022
Redactie
15:58

De aanpak van georganiseerde criminaliteit die de samenleving ontwricht gaat niet zoals bestuurders doen voorkomen. Dat zeggen experts op dit gebied tegenover de NOS. Er worden veel maatregelen genomen, maar het effect daarvan is over het algemeen onduidelijk.

Om de georganiseerde, ondermijnende criminaliteit verder in te dammen, investeert het kabinet zo’n half miljard euro per jaar. De vraag is alleen of dat tot effectieve maatregelen leidt. Experts geven toe dat er vooruitgang wordt geboekt. Vooral op het gebied van samenwerking tussen instanties en opsporingsdiensten. Maar er blijft ook nog veel te wensen over. De aanpak slaagt vooral niet omdat ondermijning een veel te breed begrip is. Volgens criminoloog Bob Hoogenboom is voor niemand meer duidelijk wat er precies onder valt.

Eigen definities
Politie, justitie en andere instanties hanteren eigen definities voor ondermijning. Dat heeft in de praktijk een verlammend effect, aldus veiligheidsspecialist Hans Boutellier. Het wordt namelijk niet duidelijk wat de doelstellingen zijn van de tegenmaatregelen. Toch wordt er jaarlijks al zo’n één miljard euro aan besteed. Dat geld gaat naar extra politiepersoneel en naar de meest uiteenlopende projecten. Bijvoorbeeld om jongeren uit de criminaliteit te houden. Wat er precies met het geld gebeurt en of het effectief besteed wordt, is volgens criminoloog Emile Kolthoff niet duidelijk. Zo heeft het in 2019 opgerichte Multidisciplinair Interventieteam (MIT) tientallen miljoenen gekost, terwijl het geen enkel resultaat heeft opgeleverd.

Berichtendiensten
Projecten waarmee wel resultaat is geboekt, waren gericht op de drugsindustrie in Noord-Brabant. Criminelen lijken echter uit te wijken naar noordelijke provincies en België. Het enige echt grote succes was volgens Kolthoff het kraken van door criminelen gebruikte berichtendiensten als EncroChat. Mede hierdoor worden steeds grotere partijen drugs onderschept. Hoogenboom wijst er echter op dat dit niet heeft kunnen voorkomen dat drugsgebruik onder een deel van de bevolking is genormaliseerd. Het ministerie van Justitie & Veiligheid reageert dat veel is bereikt en dat steeds duidelijker wordt wat ondermijning inhoudt en hoe dit bestreden moet worden. Het blijft echter een kwestie van een lange adem. De strijd tegen de georganiseerde misdaad is niet in een keer opgelost.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner