Beveiliging nieuws

Onze partners

Securitas

SOBA

Masset Solutions

Kiwa

Bydemes

HD Security

EAL

Crown Security Services

NIBHV

Connect Security

VBN

Uniview

Multiwacht

VideoGuard

i-Pro

CSL

Eagle Eye Networks

Gold-IP

RoSecure

Dero Security Products

Service Centrale Nederland

VVNL

Milestone

SmartSD

Akuvox

Nenova

Hanwha Vision Europe

VEB

IDIS

Top Security

Trigion

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Optex

Hikvision

Bosch Security Systems

Seris

NetworxConnect

SMC Alarmcentrale

Paraat

Centurion

DZ Technologies

ADI

Explicate

Alarm Meldnet

Advancis

PG Security Systems

Secusoft

Paxton

Alphatronics

VAIBS

De Beveiligingsjurist

BHVcertificaat.online

Genetec

HID

Eizo

Seagate

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

Avigilon Alta

CardAccess

Sequrix

2N

ARAS

OSEC

20face

JMB Groep

Unii

G4S

CDVI

Regio Control Veldt

SmartCell

ASIS

Nimo Drone Security

Brivo

Add Secure

Nimo Dog Security

Lobeco

GFT

Nieuwe Europese richtlijn moet veiligheid verhogen

24 juli 2022
Redactie
11:26

De lidstaten van de Europese Unie (EU), de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over een Europese richtlijn voor Critical Entities Resilience (CER). Deze richtlijn gaat aanbieders van vitale processen beschermen door het verhogen van hun weerbaarheid en veerkracht.

Met de richtlijn blijft de continuïteit van vitale processen beter geborgd. De richtlijn richt zich op de fysieke veiligheid en de beveiliging van vitale processen zoals de drinkwatervoorziening en energie. Maar er vallen nog meer sectoren onder de richtlijn dan alleen energie en transport, zoals bij de oude richtlijn het geval was. Nieuwe sectoren zijn voedselvoorziening, zorg, financiële marktinfrastructuur, drinkwater, digitale infrastructuur, afvalwater, overheidsdiensten, bankwezen en ruimtediensten.

Rechten en plichten
De richtlijn betekent ook een uitbreiding van rechten en plichten van vitale aanbieders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plicht om bepaalde incidenten te melden, vergelijkbaar met de huidige meldplicht bij cyberincidenten. Vitale aanbieders kunnen op dit moment een beroep doen op ondersteuning door de overheid bij digitale incidenten, bijvoorbeeld door het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Ook voor de fysieke kant zal er een bepaalde vorm van ondersteuning ingericht worden als gevolg van de nieuwe CER-richtlijn. Hierbij zal zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van bestaande structuren en aansluiting gezocht worden bij wat nu al goed werkt.

Digitale en fysieke weerbaarheid
De CER-richtlijn biedt samen met de Network and Information Security 2 Directive (NIS2) een kader voor digitale en fysieke weerbaarheid van vitale aanbieders. Daarmee versterken de richtlijnen het fundament van fysieke en digitale veiligheid en zorgen zo voor een weerbare economie en samenleving zowel in Nederland als de rest van de Europese Unie.
Na stemming in het Europees Parlement wordt de richtlijn naar verwachting in het najaar van dit jaar gepubliceerd en kan deze daarna voor medio 2024 worden omgezet in nationale wetgeving.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner