Beveiliging nieuws

Onze partners

VVNL

ADI

Seris

Gold-IP

Ajax Systems

Advancis

NetworxConnect

Service Centrale Nederland

Unii

SmartSD

ARAS

Oribi ID Solutions

Alarm Meldnet

Explicate

20face

VBN

Paxton

Dero Security Products

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

NIBHV

Hikvision

OSEC

Securitas

HID

Eizo

Trigion

RoSecure

Secusoft

IDIS

Genetec

Milestone

BHVcertificaat.online

Masset Solutions

HD Security

2N

PG Security Systems

SOBA

Alphatronics

Brivo

Connect Security

Add Secure

De Beveiligingsjurist

ASIS

CSL

VEB

VAIBS

Regio Control Veldt

DZ Technologies

Uniview

Nimo Dog Security

EAL

Sequrix

Kiwa

G4S

Multiwacht

Lobeco

GFT

SmartCell

Top Security

Optex

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

i-Pro

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Akuvox

Centurion

CDVI

JMB Groep

Nenova

Bydemes

SMC Alarmcentrale

Paraat

MPL

ASSA ABLOY

Dahua

VideoGuard

Eagle Eye Networks

Nimo Drone Security

Seagate

Veel last van verbale en fysieke agressie bij apothekers

28 juli 2022
Redactie
07:17

Zeven op de tien apotheekteams ondervinden dagelijks last van frustratie en/of onbegrip van patiënten. Dat blijkt uit een enquête van apothekersorganisatie KNMP onder ruim 800 leden. Afgelopen jaar had veertig procent van hen zelfs wekelijks last van verbale en/of fysieke agressie.

Twintig procent van de apothekers maakte deze vormen van agressie dagelijks mee. “Volstrekt onacceptabel”, zegt KNMP-voorzitter Aris Prins. “In de praktijk zien we dat het onbegrip over het medicatiebeleid van zorgverzekeraars en de grote geneesmiddelentekorten onterecht wordt afgereageerd op apothekers en -assistenten.”

Oorzaken van frustratie en agressie
Een groot deel van de zorgverzekeraars kiest welk merk geneesmiddel de apotheker ter hand stelt aan een patiënt. Dit wordt ook wel het voorkeurs- of preferentiebeleid genoemd. Als de zorgverzekeraar besluit om een ander (goedkoper) geneesmiddel in te kopen, krijgen de patiënt en apotheker te maken met een wisseling. In de praktijk leidt dat beleid van zorgverzekeraars tot veel onrust. In het verlengde hiervan wordt ook het nieuwe hulpmiddelenbeleid van zorgverzekeraars als oorzaak van frustratie en agressie genoemd. Voor een deel van de verzekerden is het niet mogelijk om bijvoorbeeld katheters, diabetes- of verbandmateriaal via de vertrouwde apotheek in de wijk te ontvangen. Apothekers moeten patiënten gaan doorverwijzen naar internet-groothandels. Dat brengt diverse ongemakken met zich mee.

Geneesmiddelentekorten
Ook de geneesmiddelentekorten speelt sinds jaar en dag de apotheekzorg parten. Voor het derde jaar op rij zijn afgelopen jaar meer dan duizend genoteerd. “Het gaat om een enorme verscheidenheid aan tekorten. Het zijn inmiddels niet alleen maar tekorten van geneesmiddelen die door een kleine groep patiënten worden gebruikt”, vertelt KNMP-voorzitter Aris Prins. “We zien inmiddels ook tekorten ontstaan van bekende middelen die door grote groepen worden gebruikt, zoals temazepam bij slapeloosheid. Tekorten aan geneesmiddelen leiden volgens Prins tot veel ontsteltenis. “Maar die ontstaan door externe problemen met productie, distributie en kwaliteit. Denk ook aan economische redenen. Zodra de productie op gang komt, staat Nederland – als goedkoop medicijnland – achterin de rij.”

Veel onbegrip
De onvrede en agressie in de apotheek is de belangrijkste reden voor de uitstroom van apotheekpersoneel. KNMP-voorzitter Aris Prins: “Onze collega’s ondervinden veel last van zowel verbale als fysieke agressie. Graag stel ik voorop dat we een prachtig vak hebben, maar het kan niet zo zijn dat wij continue de kastanjes uit het vuur moeten halen.” Apothekers en -assistenten stuiten op veel onbegrip van patiënten als zij het beleid van zorgverzekeraars en de Rijksoverheid moeten verdedigen. “Hun beleid komt niet bij ons in de apotheek in de wijk tot stand, maar de patiënt spreekt het apotheekteam daarop wel aan.”
De KNMP wil samen met zorgverzekeraars en de Rijksoverheid nieuwe stappen zetten om ervoor te zorgen dat de farmaceutische zorgverlening in Nederland een aantrekkelijke zorgsector blijft. Eerder dit jaar werd door deze partijen een aantal eerste successen bereikt. Zo is er met zorgverzekeraars onlangs een Leidraad Verantwoord Wisselen opgesteld met afspraken over het wel en niet wisselen van geneesmiddelen. Voorts heeft minister Kuipers (VWS) besloten om per 2023 een ijzeren voorraad in te stellen voor geneesmiddelen. De verwachting is uitgesproken dat hiermee een deel van de tekorten teniet wordt gedaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner