Beveiliging nieuws

Onze partners

DZ Technologies

Explicate

SOBA

Seagate

HD Security

VBN

Brivo

Alphatronics

Alarm Meldnet

Masset Solutions

Paraat

Ajax Systems

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

CSL

RoSecure

Secusoft

VVNL

SmartSD

Crown Security Services

Optex

ASSA ABLOY

Kiwa

NetworxConnect

SmartCell

Akuvox

VAIBS

G4S

Connect Security

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

Paxton

Seris

Lobeco

Nimo Dog Security

OSEC

Nenova

Hikvision

Regio Control Veldt

GFT

Eizo

Dero Security Products

Uniview

JMB Groep

VideoGuard

HID

Gold-IP

Service Centrale Nederland

2N

Genetec

EAL

Top Security

Nimo Drone Security

Oribi ID Solutions

CardAccess

VEB

Avigilon Alta

i-Pro

Bydemes

MPL

ASIS

Centurion

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

CDVI

Unii

ARAS

Multiwacht

20face

Securitas

ADI

Trigion

IDIS

PG Security Systems

Add Secure

Milestone

BHVcertificaat.online

NIBHV

Eagle Eye Networks

Advancis

Noodzakelijke aanpassingen van beveiligingsnorm EN50131-1

5 september 2022
Redactie
20:37

Op dit moment buigt de CENELEC TC79-commissie voor alarmsystemen zich over een herziening van de EN50131-1, de Europese systeemnorm voor inbraak- en overvalsystemen. Euralarm is serieus betrokken bij de herziening van deze norm, die van groot belang is voor de Europese beveiligingsindustrie.

Waarom is deze norm belangrijk voor Europa en wat zijn de voordelen van de herziening voor de Europese burgers, hulpdiensten, beleidsmakers, verzekeringsmaatschappijen en de professionele beveiligingsindustrie?
Veel woningen en gebouwen zijn uitgerust met een inbraak- of overvalalarmsysteem. De eisen voor het ontwerp van deze systemen zijn vastgelegd in de Europese norm EN 50131-1. Terwijl het aantal gebouwen dat met een dergelijk systeem is uitgerust elk jaar toenam, nam ook de digitalisering van de privé- en bedrijfswereld een hoge vlucht. De technologie evolueerde en slimme huizen en slimme gebouwen werden onderdeel van de verbonden wereld waarin elk apparaat met elkaar kan communiceren.

Maximale betrouwbaarheid
Toegang op afstand, diensten op afstand, aangesloten apparaten, cloudgebaseerde systemen en interactie met automatiserings-systemen zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden van vandaag. Net als brandbeveiligingssystemen hebben alle beveiligingssystemen één ding gemeen: ze worden geïnstalleerd in de hoop dat ze nooit nodig zullen zijn. Maar als het systeem nodig is, is er maar één kans om een incident te detecteren. Of het nu gaat om paniek, overval, brand of inbraak, we kunnen het ons niet veroorloven een gebeurtenis te missen. Het missen van een gebeurtenis kan het verschil betekenen tussen geen incident of een groot incident. Hetzelfde geldt voor sabotage of technische problemen die kunnen leiden tot een slechte werking van een systeem. Omdat er maar één kans is bij een gebeurtenis, wil de industrie ervoor zorgen dat de apparatuur die in deze systemen wordt gebruikt, een maximale betrouwbaarheid heeft. Daarom fabriceert en levert de professionele beveiligingsbranche al geruime tijd producten en diensten die voldoen aan de EN-normen. Voor inbraak- of overvalalarmsystemen is dit de EN 50131-1-norm.

Lange geschiedenis
De EN 50131 heeft een lange geschiedenis. De eerste versie van de systeemnorm werd gepubliceerd in 1997 en is sindsdien verschillende keren bijgewerkt. Andere normen in de EN 50131-reeks volgden al snel. Tegenwoordig bestrijkt de norm alle aspecten van inbraak- en overvalbeveiligingssystemen: van de systeemvereisten tot de stroomvoorziening, inbraakdetectoren en pyrotechnische verduisteringsbeveiligingen. Het voordeel van een Europese norm is dat de opvatting over wat een elektronisch inbraak- en overvalbeveiligingssysteem is, wordt geharmoniseerd en dat de functies en prestaties ervan worden omschreven. De norm heeft eindgebruikers, verzekeringsmaatschappijen, risicomanagers, installatie- en servicebedrijven, alarmcentrales en lokale overheden in heel Europa geholpen te begrijpen wat een systeem moet doen.

Toepassingsrichtlijnen
Sinds de invoering in 1997 heeft de norm het verschil in eisen voor lage, gemiddelde en hoge risico’s gedefinieerd. Dit onderscheid moet ervoor zorgen dat er een evenwicht is tussen maatregelen en risico’s. In de afgelopen decennia zijn meer onderdelen toegevoegd en bijgewerkt om de normen in overeenstemming te houden met de beschikbare technologieën. Om een correcte installatie van een beveiligingssysteem te garanderen werden toepassingsrichtlijnen opgesteld en in de meeste landen moeten professionele beveiligingsinstallateurs aantonen dat zij de kennis hebben om de risico’s te classificeren, het juiste product te kiezen en het systeem op de juiste manier te installeren. Alleen met deze eisen zal het beveiligingssysteem de gewenste betrouwbaarheid bieden en door eindgebruikers, verzekeringsmaatschappijen en politie worden geaccepteerd.

Vertrouwen door naleving
Om te bewijzen dat de beveiligingssystemen en componenten voldoen aan de Europese normen, worden de producten getest door onafhankelijke geaccrediteerde laboratoria. Nadat ze met succes zijn getest, krijgen de systemen en componenten hun officiële EN-conformiteitscertificaat. In de meeste landen zijn deze certificaten nodig om de conformiteit aan te tonen en het product lokaal goedgekeurd te krijgen. Sommige landen hebben aanvullende eisen, zoals het PP6662 – ACPO beleid in het Verenigd Koninkrijk of de ‘blockschloß’-functionaliteit in Duitsland om aan de eisen van de lokale markt te voldoen. De bevestigde overeenstemming met de normen en technische specificaties is een paspoort voor de professionele beveiligingsindustrie in Europa en de basis voor het vertrouwen in onze producten en diensten.

Evoluerende technologie
Tijden veranderen en de technologie gaat razendsnel vooruit. Er komen steeds meer verschillende soorten sensoren en systemen beschikbaar, vooral op het gebied van doe-het-zelf (DIY) en IoT. Zij combineren domotica en energiebeheer met inbraak-, veiligheids- en beveiligingsfunctionaliteiten. De gecombineerde functionaliteiten worden toegevoegd aan de ‘home hub’ om de eindgebruiker inbraak- en overvalfunctionaliteit te bieden. De melding van gebeurtenissen gebeurt via IP of GSM aan de eigenaar van het gebouw.
Dit kan echter problemen opleveren bij het tijdig doorsturen van de melding naar de alarmcentrale. In het algemeen voldoen deze producten en diensten niet aan de normen voor inbraak- en overvalsystemen.

Herziening van de norm vereist
Ondertussen neemt het aantal gebouwen dat op deze manier wordt beveiligd elk jaar toe, terwijl de digitalisering van onze privé- en bedrijfswereld explosief toeneemt. De technologie evolueert en slimme huizen en slimme gebouwen worden een onderdeel van onze verbonden wereld waarin elk apparaat met elkaar kan communiceren. Toegang op afstand, diensten op afstand, aangesloten apparaten, cloudgebaseerde systemen en interactie met automatiseringssystemen zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden van vandaag. Deze trend naar digitalisering gaat onvermijdelijk gepaard met een risico op cyberaanvallen. Deze evolutie vereist een herziening van de EN 50131-1.

Belangrijke bijdragen
Daarom heeft Euralarm in 2020 het initiatief genomen om een open rondetafelgesprek te organiseren om haar visie op de toekomst van de veiligheidsnorm te beschrijven. Het resultaat van de rondetafeldiscussie was dat de norm een reeks componenten moet behandelen, aangevuld met een voorstel dat enige nuance aanbrengt in de oorspronkelijke twee opties. Deze uitkomsten zijn voorgelegd aan de werkgroep die met deze herziening is belast. Een andere belangrijke bijdrage was het voorstel voor de structuur van de herziene norm, gebaseerd op de vijf essentiële functies van een inbraak- en overvalalarmsysteem (detectie, besturing en signalering, melding, stroomvoorziening en interactie met andere systemen) en rekening houdend met de vier prestatieaspecten: doeltreffendheid, betrouwbaarheid, robuustheid en veerkracht. Zeer onlangs heeft Euralarm de normalisatiewerkgroep gevoed met substantiële voorstellen voor tekeningen die de grenzen van het systeem aangeven en een stijl voor het schrijven van de inhoud van de nieuwe norm.

Oproep aan belanghebbenden
In de toekomst wil Euralarm ervoor zorgen dat de geactualiseerde normen enerzijds het gebruik van nieuwe technologieën omvatten en anderzijds blijven garanderen dat het product, de installatie en de diensten voldoen aan een reeks functionaliteiten en kwaliteiten en presteren zoals verwacht in geval van een gebeurtenis. Dit zal de gebruikers de beste verzekering geven dat hun systeem werkt zoals zij verwachten en dat het geen gebeurtenissen mist. Euralarm is ook van mening dat de herziening aanzienlijke gevolgen zal hebben voor de andere normen en stelt daarom voor om, wanneer dit haalbaar is, een stappenplan op te stellen voor de overeenkomstige herziening van deze andere normen. Met name moet worden afgezien van de herziening van de EN 50131-productnormen totdat de inhoud van de herziene EN 50131-1 is uitgekristalliseerd.
Euralarm roept alle belanghebbenden – verzekeringsmaatschappijen, risicomanagers, installatie- en servicebedrijven, alarmcentrales en lokale autoriteiten – op om zich bij de werkzaamheden van Euralarm en haar leden aan te sluiten en deel te nemen aan de verschillende werkgroepen van TC79. Samen met belanghebbenden op Europees of nationaal niveau kunnen wij Europa veilig houden om te leven, te werken en te reizen.

Over Euralarm
Euralarm vertegenwoordigt de Europese elektronische brand- en beveiligingsindustrie en biedt leiderschap en expertise voor industrie, markt, beleidsmakers en normalisatie-instellingen. Onze leden maken de samenleving veiliger door middel van systemen en diensten voor branddetectie en -blussing, inbraakdetectie, toegangscontrole, videobewaking, alarmtransmissie en alarmontvangstcentrales. Euralarm is opgericht in 1970 en vertegenwoordigt meer dan 5000 bedrijven in de brandbeveiligings- en beveiligingsindustrie met een waarde van 67 miljard euro. De leden van Euralarm zijn nationale verenigingen en individuele bedrijven uit heel Europa.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner