Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

Explicate

Akuvox

SOBA

i-Pro

VBN

Brivo

Bosch Security Systems

Nenova

Advancis

Paraat

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

ADI

VAIBS

Sequrix

Securitas

SmartCell

Bydemes

BHVcertificaat.online

Connect Security

SmartSD

Nimo Drone Security

Genetec

HID

Optex

20face

NetworxConnect

VEB

EAL

VVNL

Lobeco

Centurion

HD Security

Service Centrale Nederland

NIBHV

Unii

MPL

DZ Technologies

Seagate

Regio Control Veldt

Ajax Systems

CDVI

GFT

Traka ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

Kiwa

De Beveiligingsjurist

Uniview

ASSA ABLOY

Paxton

Masset Solutions

Hikvision

SMC Alarmcentrale

Secusoft

IDIS

Alarm Meldnet

Alphatronics

PG Security Systems

Trigion

2N

Milestone

Nimo Dog Security

OSEC

JMB Groep

Multiwacht

G4S

CSL

VideoGuard

RoSecure

Add Secure

ASIS

Gold-IP

Crown Security Services

Top Security

Eizo

CardAccess

Seris

ARAS

Oribi ID Solutions

2 jaar geëist voor bestelen overheidsinstellingen

12 september 2022
Redactie
14:56

Maandag moest een 38-jarige ‘financieel dienstverlener’ uit Enschede zich verantwoorden voor de rechtbank in Zwolle. Hij had eigen klanten, de Belastingdienst, Raad voor Onroerende Zaken (ROZ), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) opgelicht.

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de verdachte valsheid in geschrift en eist een celstraf van 2 jaar tegen hem. “Verdachte heeft op grote schaal valse stukken opgemaakt en daarvan gebruik gemaakt met maar één doel: zichzelf van geld voorzien”, aldus de officier van justitie.
In totaal heeft de verdachte 80 documenten vervalst. Dit leverde hem een voordeel op van ruim 150.000 euro. Dit gebeurde volgens het OM in de periode van januari 2018 tot en met september 2020.

Financieel dienstverlener
De verdachte, die zich voordeed als financieel dienstverlener, maakte valse aangiften omzetbelasting op en diende deze in voor zijn toenmalige klanten. Hij veranderde, zonder medeweten van de cliënten, hun bankrekeningnummers naar zijn eigen nummer en ontving zo de bedragen van de Belastingdienst. Ook vroeg de verdachte TOZO (tijdelijke overbrugging zelfstandig ondernemers) en TOGS (tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren) aan op onder andere namen van cliënten. Hij vermeldde, volgens het OM, opzettelijk onjuiste informatie en liet de gelden storten op zijn eigen rekeningen.

Uitkeringsfraude
In de periode dat de verdachte een WW- en later een ZW-uitkering ontving, verzuimde hij het UWV van informatie te voorzien die van belang is voor het vaststellen van het recht op uitkering. Ook voor zijn echtgenote lichtte hij de boel op. Verdachte gebruikte een valse arbeidsovereenkomst en valse salarisspecificaties om ervoor te zorgen dat het UWV een WW-uitkering zou toekennen aan zijn echtgenote.
“Verdachte heeft op grote schaal valse stukken opgemaakt en gebruikt met als enig doel zichzelf van geld te voorzien. Door deze handelswijze heeft hij de Belastingdienst, ROZ, RVO en UWV op schaamteloze wijze als pinautomaat gebruikt. Hij heeft ervoor gekozen op slinkse wijze aan geld te komen  door documenten te vervalsen, vaak zonder medeweten van zijn klanten en met gebruikmaking van hun inloggegevens”, aldus de officier van justitie.

Niet de eerste keer
De verdachte maakte volgens de officier de bedragen bewust niet te hoog om te voorkomen dat hij in de kijker van de Belastingdienst zou komen. Zo zou hij in zijn klantenbestand bewust gezocht hebben naar klanten die geschikt leken voor de te plegen fraude. “De man wist heel goed dat hij met dit handelen – ik heb er geen andere woorden voor – de kluit belazerde. Hij was immers al eens eerder, namelijk in 2016, vanwege een hetzelfde kunstje tegen de lamp gelopen. Omdat hij zich toen schuldbewust toonde en beloofde dergelijke feiten niet nog eens te plegen, heeft het OM hem destijds een strafbeschikking opgelegd in de vorm van een werkstraf van 140 uur. De verdachte beloofde zijn leven te beteren. Dat is overduidelijk niet gelukt. Een forse straf is gelet op het voorgaande op zijn plaats. Een werkstraf is inmiddels een gepasseerd station,” aldus de officier van justitie.

De rechtbank in Zwolle doet 26 september uitspraak in deze zaak.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

MPL

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner