Beveiliging nieuws

Onze partners

Hanwha Vision Europe

JMB Groep

VAIBS

SmartSD

RoSecure

Avigilon Alta

IDIS

CardAccess

Explicate

Dero Security Products

20face

Oribi ID Solutions

ASIS

Eagle Eye Networks

Seagate

Bosch Security Systems

Eizo

ADI

Alphatronics

Multiwacht

Unii

Secusoft

Add Secure

Connect Security

Top Security

SOBA

Seris

Akuvox

Alarm Meldnet

Centurion

OSEC

HID

Milestone

Bydemes

VBN

SmartCell

Gold-IP

SMC Alarmcentrale

Genetec

Optex

Lobeco

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Paxton

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

HD Security

Regio Control Veldt

Trigion

ASSA ABLOY

Hikvision

Kiwa

Crown Security Services

ARAS

VEB

Advancis

GFT

Sequrix

Securitas

Ajax Systems

VideoGuard

G4S

Brivo

Paraat

Nimo Dog Security

EAL

VVNL

2N

CDVI

NIBHV

PG Security Systems

Uniview

Nimo Drone Security

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

i-Pro

CSL

Nenova

NetworxConnect

Dakraam op kierstand: geen verzekeringsgeld na inbraak

18 oktober 2022
Redactie
07:25

Een cliënt van verzekeraar ASR krijgt een inbraakschade van ruim 30.000 euro niet vergoed, omdat het dakraam op de kierstand stond, waardoor de inbreker makkelijk binnen kon komen. De cliënt tekende bezwaar aan bij klachteninstituut Kifid, maar dat stelde de verzekeraar in het gelijk.

Bij de inbraak in september 2021 werden onder andere drie dure horloges van de merken Cartier en Patek Philippe gestolen. De bewoner probeerde de schade via zijn inboedelverzekering te claimen bij de verzekeraar, maar die schakelde vanwege de hoogte van de schade een expert in. Die stelde vervolgens vast dat tijdens de inbraak het dakraam niet was afgesloten. Zo kon de inbreker binnenkomen zonder braakschade aan te richten. Reden voor ASR om de claim af te wijzen, waarop het inbraakslachtoffer een klacht indiende, die eveneens werd afgewezen. Uiteindelijk werd de zaak voorgelegd aan het financiële klachteninstituut Kifid, dat bindend advies kan uitbrengen.

Feiten en omstandigheden
Het inbraakslachtoffer had direct na het ontdekken van de inbraak de politie ingeschakeld, die forensisch onderzoek deed. Daarbij werd eveneens vastgesteld dat er geen braaksporen waren. De verzekerde ontkende dat het raam open had gestaan, maar dan had het volgens de verzekeringsexpert niet zonder schade geopend kunnen worden. Uit camerabeelden en voetsporen was komen vast te staan dat de inbreker via het dakraam van de badkamer het huis was binnengekomen. De verzekerde voerde nog aan dat het argument van de verzekeringsexpert was gebaseerd op vermoedens en aannames. Het zou niet bewezen zijn dat het dakraam in afgesloten toestand niet zonder schade aan te richten geopend kon worden. De verzekeraar voerde echter aan dat de feiten en omstandigheden erop wijzen dat het dakraam niet slotvast afgesloten was. De verbalisant bij de politie had tegenover de expert verklaard dat de forensische opsporingsdienst heeft geconcludeerd dat het dakraam niet slotvast was afgesloten. Daarnaast hebben de rechercheurs geen braaksporen aangetroffen bij de woning. Ook blijkt uit het onderzoek van de expert dat een slotvast afgesloten Velux dakraam niet te openen is zonder braaksporen. Hieruit volgt dat het dakraam niet slotvast is afgesloten en dat de dader via dit raam de woning is binnengegaan. Op grond van het politierapport werd uiteindelijk besloten de claim af te wijzen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner