Beveiliging nieuws

Onze partners

DZ Technologies

SmartCell

Add Secure

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

i-Pro

Nimo Dog Security

VAIBS

JMB Groep

GFT

HD Security

SMC Alarmcentrale

Genetec

Uniview

VVNL

Bosch Security Systems

IDIS

Masset Solutions

PG Security Systems

SOBA

Unii

Avigilon Alta

Akuvox

Service Centrale Nederland

Kiwa

Milestone

Top Security

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Secusoft

Eizo

NIBHV

Advancis

Eagle Eye Networks

Connect Security

De Beveiligingsjurist

CardAccess

Paraat

Alphatronics

Regio Control Veldt

Optex

Sequrix

Crown Security Services

Bydemes

Dero Security Products

CDVI

OSEC

Hikvision

2N

EAL

VEB

VideoGuard

ASSA ABLOY

VBN

Oribi ID Solutions

Trigion

20face

Gold-IP

Multiwacht

RoSecure

HID

Securitas

Explicate

ARAS

Seagate

ADI

Seris

ASIS

NetworxConnect

Paxton

Alarm Meldnet

Nenova

Brivo

SmartSD

Centurion

Nimo Drone Security

CSL

G4S

Ajax Systems

OM eist maximale werkstraffen en stadionverboden

31 oktober 2022
Redactie
16:45

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft taakstraffen van 240 uur, voorwaardelijke celstraffen, geldboetes en stadionverboden van vijf jaar geëist tegen veertien mannen die betrokken waren bij rellen rond een voetbalwedstrijd tussen AZ en NEC.

Op 20 november 2021 werd in het AZ-stadion vanwege de aangescherpte coronamaatregelen een wedstrijd zonder publiek gespeeld. Om hun onvrede met deze maatregelen te uiten, trok een groep van 150 tot 200 personen, nagenoeg onherkenbaar door zwarte kleding en gezichtsbedekking naar het stadion. Zij namen zwaar vuurwerk mee, een deel van de groep brak in bij het stadion en betrad het speelveld. Volgens de aanwezige stewards en agenten werden er vanuit de groep leuzen geroepen en vuurwerk in hun richting gegooid. De wedstrijd was al begonnen en moest korte tijd worden stilgelegd.

Explosie van geweld
Volgens de officier van justitie waren de mannen die vandaag en vorige week hun geëiste straf hoorden onderdeel van deze groep. De officier van justitie liet in de zittingszaal een compilatie van beelden zien die werden gemaakt met bodycams en bewakingscamera’s. Hij sprak van ‘een explosie van geweld’ en gaf aan: “Het is voor agenten en stewards een buitengewoon angstaanjagend moment geweest. Er werden van dichtbij vuurpijlen afgevuurd, er zijn op enkele meters afstand van hen cobra’s geëxplodeerd.” De agenten zelf gaven aan dat zij doodsangsten hebben uitgestaan en dat het leek alsof zij in oorlogsgebied terecht waren gekomen.

Voorbereide actie
Tijdens het onderzoek is er een WhatsApp-groep aangetroffen in de telefoon van een van de verdachten, waarin de aanval wordt besproken en georganiseerd. Uit deze conversaties blijkt dat de actie geen impuls was, maar van te voren werd voorbereid. Via deze berichten werden zeven van de veertien verdachten geïdentificeerd.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner