Beveiliging nieuws

Onze partners

SOBA

i-Pro

VEB

Multiwacht

Centurion

NetworxConnect

IDIS

Nimo Dog Security

Seagate

Eagle Eye Networks

RoSecure

Gold-IP

Eizo

JMB Groep

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

Lobeco

2N

Paraat

ASIS

Connect Security

SmartCell

HD Security

Brivo

Sequrix

NIBHV

Oribi ID Solutions

BHVcertificaat.online

Akuvox

Traka ASSA ABLOY

Optex

Crown Security Services

Hikvision

Securitas

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

Hanwha Vision Europe

Secusoft

Alarm Meldnet

Ajax Systems

Seris

PG Security Systems

CDVI

Advancis

Uniview

Avigilon Alta

HID

Paxton

OSEC

Alphatronics

Unii

SmartSD

VideoGuard

ADI

ARAS

Genetec

Explicate

Kiwa

VAIBS

ASSA ABLOY

VBN

20face

Service Centrale Nederland

Milestone

G4S

EAL

Dero Security Products

Add Secure

Trigion

CardAccess

Bydemes

Top Security

Masset Solutions

CSL

Regio Control Veldt

DZ Technologies

GFT

Nenova

VVNL

Robotisering in de beveiliging

9 november 2022
Redactie
07:32

Mensen zijn nauwelijks door robots te vervangen, maar kunnen er wel baat bij hebben. Robots en andere hulp vormen daarom in de toekomst een van de thema’s tijdens het FireSafety & Security Event. Op 12 en 13 april wordt tijdens de editie van 2023 alvast een voorproefje gegeven.

Robots worden al een tijdje niet meer alleen in de industrie gebruikt. Er zijn robots die automatisch het gazon maaien, die de kamer stofzuigen zonder tegen meubels te botsen en zelfs in de zorg worden ze ingezet om patiënten uit bed te helpen of medicijnen uit te delen. Ook in de beveiliging wordt langzaamaan met robots gewerkt en er mee geëxperimenteerd. De elektromechanische beveiligers zijn tot nu toe geen succes, maar wel worden robothonden ingezet om in gevaarlijke omgevingen naar slachtoffers te zoeken en observeren volautomatische drones alarmsituaties vanuit de lucht. Het is dus bepaald geen science fiction.

Hulp bij redden van mensen
Tijdens de beurs Security in Essen demonstreerde Advancis al een professionele robothond van Boston Dynamics. Dit veelzijdige apparaat is met allerlei randapparatuur uit te breiden om slachtoffers te zoeken op plaatsen waar dat voor hulpverleners levensgevaarlijk is.

Eerder werden al observatierobots ingezet die kunnen patrouilleren op plaatsen waar het voor beveiligers gevaarlijk of ongezond is om te lopen. Deze machines hebben ten opzichte van mensen natuurlijk hun beperkingen, maar er tegenover staat dat ze altijd 100% alert zijn, het onzichtbare zichtbaar kunnen maken en bij verlies vervangen kunnen worden, zonder dat er een mensenleven te betreuren is.

Hulp voor de installateur
Nog een andere ontwikkeling komt van de bedrijven Leavo en Skelex. Deze fabrikanten ontwikkelen zogenoemde exoskeletten die mensen ondersteunen bij zware en/of repeterende werkzaamheden. De apparaten functioneren als mechanische spieren, waardoor de kracht van dergelijke technieken gecombineerd wordt met de voordelen van menselijk handelen.

Installatiewerk is in een aantal gevallen werk dat telkens terugkomt. Denk aan het werken aan een plafond met brandmelders, sprinklers, het veelvuldig tillen van 6-kilo brandblussers, etc. Ook hier kunnen exoskeletten goede diensten bewijzen bij het voorkomen van bijvoorbeeld rugklachten. Robots en aanverwante hulpproducten vormen dus een interessante, maar zeker ook welkome, uitbreiding van het aanbod dat tijdens het FireSafety & Security Event te zien zal zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner