Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Regio Control Veldt

NetworxConnect

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

Seris

Akuvox

Top Security

Explicate

Nimo Drone Security

ARAS

Gold-IP

BHVcertificaat.online

Uniview

Bydemes

VEB

VideoGuard

Trigion

Paxton

JMB Groep

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Sequrix

De Beveiligingsjurist

Securitas

IDIS

CSL

RoSecure

Bosch Security Systems

2N

Oribi ID Solutions

CDVI

Connect Security

Dero Security Products

EAL

ADI

Alphatronics

Unii

HD Security

HID

Add Secure

PG Security Systems

Genetec

VBN

Hanwha Vision Europe

VAIBS

SmartCell

Ajax Systems

Optex

ASIS

Advancis

i-Pro

SOBA

VVNL

GFT

Secusoft

Eizo

Nenova

G4S

Centurion

Hikvision

Masset Solutions

Kiwa

NIBHV

Seagate

Paraat

Service Centrale Nederland

CardAccess

Nimo Dog Security

Milestone

20face

Alarm Meldnet

Lobeco

OSEC

Multiwacht

Crown Security Services

Brivo

Avigilon Alta

ASSA ABLOY

Dreiging in en tegen Nederland veelzijdiger en meer diffuus

7 november 2022
Redactie
15:51

Er zijn op dit moment geen concrete aanwijzingen dat geradicaliseerde personen een aanslag voorbereiden. Wel zijn er in Nederland personen en groepen die radicaliseren of geradicaliseerd zijn, die een dreiging kunnen vormen tegen de nationale veiligheid. Een terroristische aanslag in Nederland blijft voorstelbaar.

Het dreigingsniveau in Nederland wordt daarom vastgesteld op ‘aanzienlijk’ (niveau 3 van 5). Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) in het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland 57 (DTN57).
Het dreigingsniveau is sinds 2019 niet gewijzigd. Wel constateert de NCTV dat de afgelopen jaren de aard van de terroristische dreiging is veranderd: de dreiging in en tegen Nederland is veelzijdiger en meer diffuus geworden. Het jihadisme blijft de voornaamste terroristische dreiging, maar de dreiging vanuit de jihadistische beweging in Nederland en de ons omringende landen is sinds het vorige decennium wel afgenomen. Met de opkomst van het rechts-extremistische accelerationisme zijn terroristische aanslagen vanuit dit inherent gewelddadige gedachtegoed ook voorstelbaar geworden. Daarnaast kan geloof in complottheorieën binnen het radicale anti-overheidsprotest aanleiding geven tot extremistisch en zelfs terroristisch handelen.

Jihadistische beweging Nederland
Vanwege de naar verhouding grote omvang en organisatiegraad blijft de Nederlandse jihadistische beweging de voornaamste bron van terroristische dreiging voor Nederland vormen. Wel stelt de NCTV dat repressief overheidsoptreden en het ontbreken van mobiliserende thema’s zorgen voor stagnatie en relatieve inactiviteit van de beweging. Toch hebben sommige Nederlandse jihadisten nog steeds de intentie om een aanslag te plegen, al zijn er geen aanwijzingen dat zij daar op dit moment plannen voor maken. De ontwikkeling van de beweging blijft onvoorspelbaar. Het is mogelijk dat de dreiging weer kan toenemen onder invloed van bijvoorbeeld mobiliserende gebeurtenissen of omdat terrorismeveroordeelden vrijkomen uit detentie.

Rechts-extremisme
Zoals eerder door de NCTV vastgesteld blijft het zogenaamde accelerationisme de voornaamste rechts-extremistische geweldsdreiging. Deze stroming propageert terroristisch geweld als legitiem middel om het ideaal van een witte etnostaat te bereiken. Een van de pijlers binnen het accelerationisme is de zogenoemde omvolkingstheorie, een complottheorie die in Nederland steeds meer onderdeel wordt van het publieke debat. Volgens accelerationisten kan de vermeende omvolking worden tegengegaan met geweld en het bespoedigen van een rassenoorlog. Hoewel accelerationistische aanslagen in Europa tot dusverre weinig voorkomen en accelerationisten zich vooral online uiten, maakt het inherent gewelddadige gedachtegoed een aanslag vanuit deze stroming voorstelbaar.

Anti-overheidsextremisme
In Nederland richt een groep anti-overheidsextremisten zich vanuit een fundamenteel wantrouwen, woede en onrechtvaardigheidsgevoel tegen de overheid en andere instituties. Deze groep ontstond als radicale onderstroom van het coronaprotest en richt zich steeds meer op andere onderwerpen, zoals het stikstofvraagstuk en het boerenprotest. Een deel van hen omarmt complottheorieën. Complottheorieën doen afbreuk aan het publieke vertrouwen in de instituties van de democratische rechtsorde. De verspreiding en normalisering van dergelijke theorieën kan aanleiding vormen voor het plegen van extremistische en zelfs terroristische handelingen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner