Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartCell

CardAccess

VBN

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

Paxton

Hanwha Vision Europe

ARAS

SOBA

Seagate

Trigion

Avigilon Alta

Paraat

Kiwa

Eizo

Nimo Drone Security

VEB

CDVI

SmartSD

Secusoft

Ajax Systems

Nenova

Eagle Eye Networks

Crown Security Services

Lobeco

GFT

Gold-IP

Advancis

NetworxConnect

Brivo

Masset Solutions

Milestone

IDIS

Dero Security Products

Alarm Meldnet

Optex

VideoGuard

OSEC

RoSecure

Akuvox

Regio Control Veldt

Explicate

ASSA ABLOY

EAL

Hikvision

ADI

HID

SMC Alarmcentrale

PG Security Systems

Seris

i-Pro

De Beveiligingsjurist

DZ Technologies

Sequrix

BHVcertificaat.online

Connect Security

ASIS

CSL

20face

Add Secure

Bydemes

Genetec

Centurion

Uniview

VAIBS

Top Security

2N

Alphatronics

HD Security

Multiwacht

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Securitas

VVNL

JMB Groep

G4S

Unii

Nimo Dog Security

Politie: geen etnische selectie tijdens onrechtmatig fouilleren

16 januari 2023
Redactie
11:45

Een misser van de politie op 10 november betekende het einde van het preventief fouilleren in Amsterdam. Agenten controleerden buiten de aangewezen zones en gingen bovendien tegen de regels een uitgaansgelegenheid en een bus in. Uit eigen onderzoek blijkt dat daarbij niet etnisch is geprofileerd.

Om dat laatste te voorkomen was het preventief fouilleren in Amsterdam aan strenge regels gebonden. Zo mocht het alleen in een vijftal buurten waar veel illegaal wapenbezit voorkomt, alleen op straat en moest er toezicht zijn om te voorkomen dat vooral mensen met een donkere huidskleur worden gefouilleerd. Op 10 november vond zo’n actie plaats in een jongerencentrum in Nieuw-West, waar vooral jongeren met een Marokkaanse migratieachtergrond komen. Dat was buiten de aangewezen veiligheidsrisicogebieden en niet op straat, zodat twee van de regels werden geschonden. Reden voor burgemeester Halsema om ook het reglementaire preventief fouilleren te stoppen.

Gebrekkige informatieoverdracht
Volgens onderzoek door de politie is de fout het gevolg van gebrekkige informatieoverdracht en een verkeerde interpretatie door de uitvoerende agenten. Zij kregen te horen dat iedereen in een bepaalde horecagelegenheid gecontroleerd kon worden, terwijl dat tegen de regels was. Wat ook fout ging, was dat de agenten met name jongeren fouilleerden en dus niet willekeurige mensen. Zij deden dat, omdat zij er vanuit gingen dat de actie vooral bedoeld was om wapenbezit onder jongeren aan te pakken. Dat zij het jongerencentrum binnengingen, was omdat zij dachten dat jongeren daar naar binnen waren gegaan om de controle te ontlopen. Om die reden werd ook in een aantal horecazaken en een bus gecontroleerd. Er werden 126 personen gefouilleerd waarbij twee wapens tevoorschijn kwamen. Partijen in de gemeenteraad willen dat er ook nog onafhankelijk onderzoek komt naar de kwestie.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner