Beveiliging nieuws

Onze partners

EAL

Service Centrale Nederland

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

Trigion

G4S

NetworxConnect

VVNL

Seagate

Eizo

VideoGuard

Lobeco

SmartSD

Masset Solutions

RoSecure

ADI

Kiwa

Bydemes

Hanwha Vision Europe

Hikvision

2N

i-Pro

Advancis

Seris

Uniview

HID

Multiwacht

Paraat

Nimo Drone Security

ASSA ABLOY

Brivo

Regio Control Veldt

SmartCell

Connect Security

Avigilon Alta

Paxton

VBN

Nenova

Centurion

Alphatronics

MPL

Ajax Systems

Explicate

DZ Technologies

Genetec

De Beveiligingsjurist

Sequrix

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Add Secure

GFT

Nimo Dog Security

Top Security

Akuvox

Optex

Securitas

CDVI

CardAccess

Traka ASSA ABLOY

ASIS

Bosch Security Systems

SOBA

OSEC

Unii

20face

Crown Security Services

JMB Groep

Milestone

IDIS

VEB

ARAS

Gold-IP

CSL

Alarm Meldnet

Secusoft

HD Security

VAIBS

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

NIBHV

Douane onderschept fors meer drugs in de post

26 januari 2023
Redactie
20:18

De douane heeft in 2022 bijna 27.000 keer drugs in beslag genomen in de uitgaande post. Dat is fors meer dan de 15.500 keer dat de douane in 2021 drugs in de post onderschepte. Het grootste deel bestaat uit XTC/MDMA die vanuit Nederland naar landen als de Verenigde Staten en Australië wordt gesmokkeld.

Dit blijkt uit de drugscijfers 2022 die de douane donderdag 26 januari bekend heeft gemaakt. De stijging van het aantal inbeslagnames kan het gevolg zijn van de intensievere controles van de douane op drugs in de post. Daarnaast speelt mogelijk een rol dat in 2022 het aantal dancefeesten wereldwijd weer is toegenomen na het coronajaar 2021. De smokkel in pakketpost neemt juist licht af. In pakketten trof de douane in 2022 in totaal ruim 116 kilo XTC/MDMA aan, tegenover 172 kilo in 2021. Drugs versturen per briefpost kan anoniemer dan via een pakket. Daarom kiezen smokkelaars mogelijk vaker voor briefpost. Behalve XTC treft de douane ook steeds vaker LSD aan in de post. Het aantal inbeslagnames van LSD is bijna verdubbeld, van ruim 1.600 naar bijna 3.200 keer.

Ondermijnende criminaliteit
“Met het onderscheppen van drugs levert de douane een belangrijke bijdrage aan de aanpak van de ondermijnende criminaliteit”, zegt staatssecretaris Aukje de Vries van Toeslagen en Douane. “Criminele drugshandelaren worden steeds meedogenlozer en de gevolgen hiervan worden steeds breder voelbaar in de maatschappij. Met elke gram die we in beslag nemen, worden criminelen geraakt in hun inkomsten en wordt de samenleving een stukje veiliger.”

Bijna 30.000 onderscheppingen
In 2022 heeft de douane in totaal 29.808 keer drugs onderschept. Bij elkaar ging het om 64.383 kilo. In omvang vormt cocaïne het grootste deel van de vangsten. Hoewel het aantal vangsten van cocaïne met ruim 160 nagenoeg gelijk was aan 2021 daalde het aantal kilo’s tot ruim 51.447 kilo cocaïne. In 2021 ging het om 71.796 kilo. Bij alle andere drugssoorten constateert de douane een stijging in het aantal in beslag genomen kilo’s. Zo nam de douane 2.611 kilo heroïne in beslag, ten opzichte van 1.734 kilo een jaar eerder. Het aantal in beslag genomen kilo’s marihuana nam toe van 734 in 2021 naar 5.492 in 2022. De meeste drugs werd afgelopen jaar onderschept in de haven van Rotterdam en op luchthaven Schiphol. Ook in de andere zeehavens en vliegvelden onderschepte de douane in 2022 drugs.

Vangsten in andere landen
Uit de drugscijfers 2022 blijkt verder dat er vorig jaar in het buitenland veel meer cocaïne met bestemming Nederland in beslag is genomen dan in 2021. In totaal hebben Zuid-Amerikaanse douane- en politiediensten in 2022 bijna 110 ton cocaïne in beslag genomen met als bestemming Nederland. In 2021 ging het nog om 41 ton. De Nederlandse douane werkt steeds meer samen met andere landen. Zo gaan er scanbeelden worden uitgewisseld met Brazilië en België, en komen er liaisons in Zuid-Amerikaanse landen.

Toegevoegd aan legale lading
De douane ziet dat cocaïne vooral gesmokkeld wordt met zogeheten rip-off. Dat betekent dat de cocaïne niet in de lading verwerkt wordt, maar bijvoorbeeld aan een legale lading in een container wordt toegevoegd. Dan stoppen smokkelaars bijvoorbeeld een sporttas met cocaïne tussen de lading, in plaats van dat ze de drugs in het product of de verpakkingsmaterialen verwerken. Deze ontwikkeling constateert de douane zowel bij scheepsladingen als in de luchtvracht.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

MPL

Suricat

Wordt een partner