Beveiliging nieuws

Onze partners

GFT

IDIS

Kiwa

Regio Control Veldt

20face

Trigion

Hanwha Vision Europe

Nenova

VideoGuard

ARAS

ASIS

SmartCell

Uniview

Lobeco

i-Pro

Unii

De Beveiligingsjurist

CDVI

Crown Security Services

Bosch Security Systems

Top Security

Genetec

VEB

HID

RoSecure

Optex

NetworxConnect

Dero Security Products

Alphatronics

Avigilon Alta

Masset Solutions

Connect Security

ASSA ABLOY

Advancis

Secusoft

MPL

Brivo

Multiwacht

Alarm Meldnet

Traka ASSA ABLOY

Explicate

VAIBS

BHVcertificaat.online

VVNL

Paraat

Paxton

Oribi ID Solutions

Sequrix

Nimo Dog Security

JMB Groep

Service Centrale Nederland

SOBA

PG Security Systems

ADI

Seris

G4S

Securitas

Centurion

Milestone

2N

Add Secure

VBN

DZ Technologies

Nimo Drone Security

EAL

CSL

SMC Alarmcentrale

Seagate

Gold-IP

Bydemes

Hikvision

Eagle Eye Networks

SmartSD

Ajax Systems

Eizo

CardAccess

OSEC

Akuvox

NIBHV

HD Security

Slachtoffers positief over spreekrecht in rechtszaal

8 februari 2023
Redactie
11:02

Slachtoffers en nabestaanden van ernstige misdrijven mogen sinds 2016 meer uitgebreide verklaringen afleggen in de rechtszaal. Door dit zogenoemde onbelemmerde spreekrecht voelen slachtoffers zich meer erkend en serieus genomen in het strafproces, blijkt uit onderzoek door de Universiteit Leiden.

Rechters vinden het soms wel lastig om de balans te bewaren tussen het slachtoffer de ruimte geven om zijn verhaal te doen en het slachtoffer te begrenzen indien nodig, blijkt uit het evaluatieonderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving en Universiteit Leiden, in opdracht van het WODC.

Schuld van de verdachte
Vóór 2016 mochten slachtoffers en nabestaanden zich alleen uitspreken over de gevolgen van het misdrijf. In het huidig spreekrecht mogen ze ook iets zeggen over het misdrijf, de schuld van de verdachte en de op te leggen straf. Vooral de vrijheid om te kunnen zeggen wat ze willen, ervaren ze als prettig. Slachtoffers vinden dat nu in het strafproces beter rekening kan worden gehouden met de gevolgen van het misdrijf en dat de dader meer inzicht heeft kunnen krijgen. Enkelen geven zelfs aan dat ze niet gesproken zouden hebben als ze zich hadden moeten beperken tot de gevolgen.

Bijdrage aan herstel emotionele schade
Slachtofferervaringen kunnen emotionele schade aanrichten. Dat uit zich bijvoorbeeld in een aangetast gevoel van respect of het verlies van controle (‘agency’) en/of het vertrouwen in een rechtvaardige wereld en waarden (‘communion’). Uit dit onderzoek blijkt dat slachtoffers die zich (ook) over andere onderwerpen dan de gevolgen van het misdrijf uitlaten, beter scoren op agency en communion dan slachtoffers die dit niet doen. Professionals en slachtoffers benoemen in dit verband punten zoals het ‘terugpakken van de regie’, ‘gehoord worden’ en ‘het gesprek starten met naasten over het delict’.

Meestal positieve ervaringen spreekrecht
Officieren van justitie, slachtofferadvocaten en medewerkers van Slachtofferhulp Nederland hebben over het algemeen positieve ervaringen met het spreekrecht. Voor rechters en strafrechtadvocaten hangt het af van de zaak. Toch noemen zowel slachtoffers als professionals ook soms negatieve ervaringen met het spreekrecht. Deze zijn meestal zaakafhankelijk, zoals negatieve reacties op de slachtofferverklaring of slachtofferverklaringen met bedreigingen of beledigingen richting de verdachte.

Kaders voor duidelijkheid en uniformering rechtspraktijk
Uit het onderzoek blijkt dat rechters het soms lastig vinden om de balans te bewaren tussen het slachtoffer de ruimte geven om zijn verhaal te doen en het slachtoffer te begrenzen indien nodig. Kaders kunnen duidelijkheid geven en daarmee negatieve ervaringen aan beide kanten oplossen. Bijvoorbeeld over het tonen van foto’s en filmpjes door de sprekers. En over of en wanneer de rechter kan ingrijpen en hoe gereageerd wordt op het spreekrecht.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner