Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

EAL

Regio Control Veldt

RoSecure

CDVI

Secusoft

Nimo Drone Security

Seagate

Milestone

Akuvox

Sequrix

NIBHV

i-Pro

SOBA

Advancis

Seris

GFT

VideoGuard

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

CardAccess

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

VAIBS

Genetec

BHVcertificaat.online

Unii

Alarm Meldnet

Service Centrale Nederland

Bydemes

Masset Solutions

Alphatronics

Gold-IP

Eizo

Ajax Systems

Multiwacht

Uniview

VBN

Paxton

SmartCell

CSL

ASIS

Bosch Security Systems

SMC Alarmcentrale

VVNL

Nimo Dog Security

Avigilon Alta

ARAS

Connect Security

HID

Centurion

OSEC

IDIS

Nenova

2N

Hanwha Vision Europe

DZ Technologies

Paraat

ADI

Crown Security Services

Securitas

Explicate

De Beveiligingsjurist

Brivo

Optex

NetworxConnect

G4S

Kiwa

Eagle Eye Networks

Add Secure

JMB Groep

ASSA ABLOY

VEB

HD Security

Trigion

20face

Lobeco

Top Security

SmartSD

Dero Security Products

Gecertificeerde branddetectie op basis van camera

22 februari 2023
Redactie
10:05

Traditionele branddetectie reageert vaak vrij laat. Vooral in zeer grote en hoge ruimtes als een fabriekshal. Thermische camera’s zijn in dat geval een betere oplossing, maar mogen zonder certificering vaak geen brandmelding doorgeven. MOBOTIX ontwikkelde daarom een thermische camera met EN54-10-certificaat.

De thermische camera’s van MOBOTIX worden al enige tijd geleverd, maar nog relatief weinig toegepast. “De fabrikant denkt dat dit te maken heeft met de gedachte dat dergelijke producten niet voldoen aan de wettelijke brandveiligheidsvoorschriften. Om dit misverstand uit de weg te ruimen, wordt dit jaar een uitgebreide voorlichtingscampagne gestart”, vertelt Frank Goldewijk van Gold-IP, dat in de Benelux een van de distributeurs is van MOBOTIX.

Preventieve melding
Een voordeel van thermische camera’s boven traditionele brandmelders is dat zij al in actie kunnen komen voordat er brand ontstaat. Zij zien bijvoorbeeld oververhitting die ontstaat door kortsluiting. Door dan de stroom af te sluiten, kan erger worden voorkomen. De EN 54-10-gecertificeerde MOBOTIX Thermal TR-camera’s voldoen aan de voorschriften voor bouwveiligheid volgens de EU Bouw Productenverordening, hetzij als enkele detector of geïntegreerd in brandmeldsystemen. Uitbreiding is mogelijk met een optische sensor voor verificatie van de brandmelding.

Snelle reactie
De TR-camera’s bieden tot twintig gelijktijdige meetvensters en hebben een gekalibreerde warmtebeeldsensor. De camera’s meten
thermische straling over het gehele beeldgebied en activeren een gebeurtenis als drempels worden overschreden. Vanwege de eisen in de EN 54-10 hebben zij een rood waarschuwingslicht als minimaal vereiste waarschuwing. Volgens de fabrikant reageren zij zelfs sneller dan de zogenoemde aspiratiesystemen, die aangezogen lucht onderzoeken op de aanwezigheid van rookdeeltjes. De thermische camera’s conform EN54-10 worden geleverd binnen de series M73 en S74. Ze zijn geschikt voor buitenterreinen en magazijnen, materiaalophoping en bulkgoederen, grote ruimtes en gebouwen (bijv. hallen, hoge plafonds) en gebieden met veel luchtstromingen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner