Beveiliging nieuws

Onze partners

Securitas

Nimo Drone Security

20face

Centurion

CSL

Hikvision

SOBA

Multiwacht

Lobeco

2N

VideoGuard

Paxton

Traka ASSA ABLOY

CardAccess

Bosch Security Systems

CDVI

VBN

Dero Security Products

Regio Control Veldt

Eagle Eye Networks

NIBHV

Akuvox

Connect Security

PG Security Systems

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

IDIS

Masset Solutions

Optex

BHVcertificaat.online

DZ Technologies

Paraat

RoSecure

Unii

Gold-IP

Alphatronics

Nimo Dog Security

Uniview

HD Security

Sequrix

Secusoft

Seris

VAIBS

NetworxConnect

SmartSD

i-Pro

Alarm Meldnet

Advancis

Seagate

Add Secure

Nenova

GFT

Bydemes

VEB

Kiwa

Eizo

De Beveiligingsjurist

MPL

Trigion

ASIS

EAL

SmartCell

ADI

Milestone

Service Centrale Nederland

Genetec

Crown Security Services

Brivo

HID

Top Security

ARAS

OSEC

Ajax Systems

JMB Groep

Oribi ID Solutions

G4S

Hanwha Vision Europe

VVNL

Explicate

ASSA ABLOY

Maatwerk geadviseerd voor zeer gevaarlijke gedetineerden

9 maart 2023
Redactie
07:55

De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming brengt een advies uit voor extra beveiliging en een goed onderbouwd en samenhangend veiligheidsbeleid voor een kleine groep gedetineerden waarvan een grote dreiging uitgaat.

Verharding van criminaliteit vormt een actueel probleem voor de samenleving. Ook in het gevangeniswezen is sprake van een kleine groep verdachten en veroordeelden waarvan een grote dreiging uitgaat, bijvoorbeeld vanwege het risico op ondermijning van de rechtsstaat of bedreiging van personen. Extra beveiligingsmaatregelen zijn dan nodig om te voorkomen dat zij vanuit detentie hun criminele activiteiten voortzetten. Dat vereist een goed onderbouwd en samenhangend veiligheidsbeleid, meent de RSJ.

Penitentiair recht
De RSJ onderkent de noodzaak om gedetineerden waarvan een groot gevaar uitgaat, extra te kunnen beveiligen. Omdat zwaardere beveiliging altijd leidt tot verdere inperking van rechten of vrijheden, is aandacht nodig voor de bejegening en rechtspositie van deze gedetineerden, die zijn verankerd in de beginselen van het Penitentiair recht. Daarom moet een goed onderbouwd veiligheidsbeleid volgens de RSJ gebaseerd zijn op een aantal uitgangspunten. Zo is maatwerk nodig. De extra beveiligingsmaatregelen moeten zoveel mogelijk zijn afgestemd op het gedrag en de risico’s van individuele gedetineerden. Ook mogen rechtswaarborgen voor gedetineerden niet worden vergeten. Zware beveiligingsregimes hebben een grote impact op de bewegingsvrijheid en persoonlijke levenssfeer van gedetineerden. Dat vereist goede rechtswaarborgen voor gedetineerde, waarbij in het algemeen geldt: hoe ingrijpender de beperkingen, hoe meer rechtswaarborgen vereist zijn.

Relationele veiligheid
Een ander uitgangspunt is aandacht voor de relationele veiligheid. Veiligheid bestaat niet alleen uit fysieke, elektronische of organisatorische beveiligingsmaatregelen. Belangrijk is ook de zogenaamde relationele veiligheid die betrekking heeft op het contact tussen personeel en gedetineerde. Van belang is verder resocialisatie. Ook gedetineerden waarvan een grote dreiging uitgaat, keren in principe terug in de samenleving. Vanuit een zwaarbeveiligd regime vereist een veilige en verantwoorde terugkeer bijzondere aandacht. Tot slot is het beperken van eventuele negatieve effecten van zware beveiligingsmaatregelen van belang. Zware beperking van de bewegingsvrijheid en van contact met de buitenwereld kan leiden tot een grote mate van sociaal isolement. De negatieve effecten hiervan moeten zoveel mogelijk worden voorkomen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner