Beveiliging nieuws

Onze partners

Dero Security Products

IDIS

Bydemes

MPL

Advancis

Avigilon Alta

Seagate

Eizo

Connect Security

2N

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

CDVI

Ajax Systems

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

SOBA

CSL

Optex

Masset Solutions

NetworxConnect

VEB

i-Pro

GFT

EAL

Secusoft

HID

Sequrix

G4S

Paxton

Unii

VAIBS

Akuvox

RoSecure

Alphatronics

HD Security

Nimo Dog Security

Lobeco

Hanwha Vision Europe

SmartCell

Paraat

VideoGuard

Kiwa

Centurion

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Genetec

Explicate

Hikvision

OSEC

Gold-IP

Uniview

Securitas

Seris

Top Security

ASIS

Add Secure

Service Centrale Nederland

NIBHV

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

ADI

VBN

ASSA ABLOY

PG Security Systems

VVNL

Multiwacht

SmartSD

20face

Brivo

ARAS

Trigion

Milestone

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

Crown Security Services

CardAccess

BHVcertificaat.online

JMB Groep

Nenova

Grootste 112-meldkamer officieel van start in Apeldoorn

20 maart 2023
Redactie
08:17

In Apeldoorn wordt dinsdag de grootste 112-meldkamer van Nederland geopend. Hiervoor moesten vijftig technische systemen worden overgezet, zonder dat dit ten koste mocht gaan van de bereikbaarheid van 112. Er komen 450 centralisten te werken, die dagelijks zo’n 2000 meldingen verwerken.

Volgens het hoofd van de meldkamer, Niels Nijman, werd voor de operatie een draaiboek van militaire precisie gebruikt om ervoor te zorgen dat geen enkel 112-telefoontje tussen wal en schip zou vallen. Ook de hulpverleners moesten optimaal bereikbaar blijven. De nieuwe meldkamer vervangt de oude centrales in Apeldoorn, Arnhem en Hengelo. De belangrijkste reden was een besparing op het steeds schaarser wordende personeel. Daarnaast is de nieuwe meldkamer aangesloten op het landelijke netwerk van tien meldkamers, waarbij de meldkamers elkaar kunnen overnemen bij storingen of andere problemen.

Gezonde verblijfsomgeving
De realisatie van het interieur van de door Arcadis gebouwde meldkamer is na een Europese aanbesteding gegund aan cepezed. Dat heeft veel aandacht besteed aan een gezonde verblijfsomgeving. Het gebouw ontvangt royaal daglicht, heeft veel groenelementen en een goede beheersing van de temperatuur en luchtkwaliteit. Ook heeft het volgens de architecten een aangename akoestiek en is een minimum aan materialen gebruikt, die bovendien duurzaam zijn. Het interieur is ontworpen met warme, aardse tonen en materialen en bevat accenten gebaseerd op de natuurlijke omgeving van de Veluwe.
Het gestapelde volume heeft aan beide uiteinden voltransparante gevels die refereren aan het ‘wakend oog’ van de gebruikers. De cortenstalen bekleding van de gesloten geveldelen heeft een warme uitstraling die goed in de omgeving past. De grote meldkamer in de onderbouw heeft een volledig vrije overspanning en ook de bovenbouw met kantoor- en vergadervoorzieningen is bij de uitkragingen volledig kolomvrij. Daarmee zijn de indeling en het gebruik optimaal flexibel.

Het gebouw is het resultaat van tien jaar voorbereiding, waarbij vooral aandacht uitging naar het voorkomen van problemen bij het overzetten van de techniek. Zo’n honderd ict-ers werden ingezet om alles soepel te laten voorlopen. Mensen in Oost-Nederland hoeven volgens Nijman dan ook niet bang te zijn dat zij dinsdag de hulpdiensten niet kunnen bereiken.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner