Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

Kiwa

VEB

ASIS

DZ Technologies

VBN

De Beveiligingsjurist

ARAS

Trigion

Advancis

RoSecure

Gold-IP

EAL

2N

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

IDIS

20face

Seris

Centurion

Eagle Eye Networks

Paraat

CardAccess

Genetec

JMB Groep

Alphatronics

i-Pro

Avigilon Alta

VVNL

PG Security Systems

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

SmartCell

Eizo

Connect Security

Top Security

SOBA

G4S

Bydemes

Paxton

Ajax Systems

Sequrix

HD Security

BHVcertificaat.online

VAIBS

OSEC

Alarm Meldnet

Unii

Explicate

Nenova

CSL

Multiwacht

SmartSD

NetworxConnect

VideoGuard

Nimo Dog Security

Dero Security Products

NIBHV

Milestone

HID

Lobeco

ADI

Add Secure

Uniview

Securitas

Hikvision

Crown Security Services

Akuvox

Secusoft

GFT

Nimo Drone Security

Seagate

Brivo

CDVI

Optex

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Traka ASSA ABLOY

VBe NL-leden behouden dispensatie voor cao PB

3 mei 2023
Redactie
13:01

De rechtbank Midden-Nederland heeft woensdag uitspraak gedaan in het kort geding (spoedprocedure) aangespannen door de Nederlandse Veiligheidsbranche en haar vakbonden FNV en CNV tegen VBe NL en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die VBe NL-leden dispensatie heeft verleend van de algemeen verbindend verklaarde cao Particuliere Beveiliging.

Inzet van de procedure was opschorting van de dispensatie voor de cao Veiligheidsdomein van VBe NL en vakbond AVV, vooruitlopend op de inhoudelijke beroepsprocedure. De rechter heeft de eis van de Nederlandse Veiligheidsbranche en haar vakbonden afgewezen. Dat betekent dat voor VBe NL-leden de cao Veiligheidsdomein van toepassing blijft. De uitspraak is een voorlopig oordeel. De inhoudelijke beroepsprocedure vindt eind augustus plaats.

Reactie VBe NL
VBe NL-directeur Leon Vincken: “We zijn tevreden met deze uitspraak. De rechter bevestigt hiermee namelijk opnieuw dat er geen dringende reden is om onze cao Veiligheidsdomein niet meer te dispenseren voor onze leden. Onze cao Veiligheidsdomein biedt namelijk arbeidsvoorwaarden die goed aansluiten bij de flexibele, diverse, lokale en regionale diensten van VBe NL-leden. De cao Particuliere Beveiliging van de Nederlandse Veiligheidsbranche is opgesteld vanuit de behoefte van de drie grootste beveiligingsorganisaties van Nederland.”

Ongewenste concurrentie
Volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche, die in dit verband samen optrekt met de vakbonden FNV en CNV, blijft door de toepassing van twee cao’s binnen hetzelfde werkterrein ongewenste concurrentie op arbeidsvoorwaarden voortbestaan. Beveiligers kunnen daar volgens de brancheorganisatie de dupe van worden. De Nederlandse Veiligheidsbranche is van mening dat de Cao Particuliere Beveiliging de beste waarborg is voor een gelijk speelveld op het gebied van arbeidsvoorwaarden.
De nu beëindigde rechtszaak is de zoveelste stap in een al jarenlang slepend conflict over de cao in de beveiligingsbranche. De Nederlandse Veiligheidsbranche overweegt nieuwe juridische stappen in de vorm van een bodemprocedure. In 2021 slaagde de vereniging via een zelfde procedure er in VBe-leden te dwingen de cao Particuliere Beveiliging te volgen.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner