Beveiliging nieuws

Onze partners

Optex

Ajax Systems

Kiwa

IDIS

Bydemes

CSL

RoSecure

VBN

Add Secure

Crown Security Services

G4S

Lobeco

Multiwacht

Connect Security

Top Security

Dero Security Products

VEB

HD Security

Genetec

VideoGuard

NetworxConnect

OSEC

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Paxton

ADI

Unii

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

Masset Solutions

Eizo

VVNL

VAIBS

JMB Groep

Paraat

Eagle Eye Networks

SOBA

Nimo Dog Security

BHVcertificaat.online

Uniview

Seagate

NIBHV

ARAS

ASIS

Traka ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

20face

Alphatronics

Trigion

Secusoft

Akuvox

Nenova

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

Seris

Bosch Security Systems

SmartSD

Alarm Meldnet

EAL

Brivo

SmartCell

Securitas

Sequrix

i-Pro

Centurion

DZ Technologies

Service Centrale Nederland

CardAccess

Milestone

Explicate

Hikvision

Avigilon Alta

SMC Alarmcentrale

Advancis

HID

GFT

CDVI

2N

Regio Control Veldt

Toegangsbeheer volgens hoogste veiligheidsniveau

17 mei 2023
Redactie
05:53

Biometrie wordt steeds breder toegepast en daardoor steeds vertrouwder. In de beveiliging is er echter nog vaak terughoudendheid, vanwege mogelijke privacykwesties. Peter Vos van het in hoogwaardige biometrie gespecialiseerde Recogtech legt uit welke methodes er zijn en hoe biometrie correct is toe te passen.

Identificatie, verificatie en authenticatie zijn allemaal termen die verband houden met het gebruik van biometrische gegevens. Identificatie is het vaststellen van de identiteit van één persoon binnen een groep personen. Verificatie is het controleren of een persoon daadwerkelijk degene is die hij/zij beweert te zijn en authenticatie betekent dat is vastgesteld dat het gaat om de juiste persoon. Dit kan het resultaat zijn van een correcte identificatie of verificatie.

Kaart versus biometrie
Toegang met een kaart (of tag) is een veelgebruikte methode om toegang te krijgen tot een pand of gebouw. Een kaart bevat meestal de naam en het badge-nummer van de gebruiker, maar dit is geen garantie dat de persoon die de kaart aanbiedt ook daadwerkelijk de geautoriseerde persoon is. Dit kan leiden tot risico’s voor personen binnen het pand, de organisatie of het bedrijf zelf en zelfs de maatschappij als geheel wanneer het vitale infrastructuur betreft. De gevolgen kunnen desastreus zijn.
Om deze risico’s te verkleinen, kan biometrie worden gebruikt in plaats van kaarten. Biometrische gegevens bieden veel zekerheid en zijn daarom geschikt voor situaties waarin het van groot belang is dat iemand correct geïdentificeerd wordt. Het gebruik van biometrische gegevens biedt ook meer gebruikersgemak, omdat mensen hun biometrische kenmerken niet kunnen vergeten of verliezen (sleutels vergeten!).

Hoogste veiligheidsniveau
Het hoogste veiligheidsniveau wordt bereikt door de biometrische template (versleutelde data) vast te leggen op een kaart waarmee een tweefactorverificatie tot stand komt. Dit is bovendien privacyvriendelijk en GPDR/AVG proof.
De Palm-ID Card is hier een goed voorbeeld van. Deze oplossing maakt gebruik van aderpatroonherkenning om de identiteit van een persoon te controleren en biedt een nauwkeurigheid van 99,99%. Het systeem werkt volgens het FBI-principe, waarbij de eerste processor het aderpatroon controleert en kijkt of dit overeenkomt met de opgeslagen template. De tweede processor haalt het kaart-ID op en stuurt dit naar de derde processor die verbonden is met het toegangssysteem. Hier wordt het ID gekoppeld aan de gebruiker en worden de rechten toegewezen.

Concluderend; biometrische gegevens zijn veilige en efficiënte middelen voor toegangsbeheer en bieden meer zekerheid en gemak dan traditionele methoden. Het is echter wel belangrijk dat hierbij alle impact, wetgeving en verantwoordelijkheid in acht wordt genomen en juist daar ontbreekt het nog wel eens aan.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner