Beveiliging nieuws

Onze partners

VEB

Secusoft

G4S

Hikvision

Eagle Eye Networks

CSL

OSEC

20face

Top Security

IDIS

Optex

Gold-IP

PG Security Systems

Sequrix

Add Secure

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

Centurion

Uniview

Securitas

Eizo

ASSA ABLOY

Masset Solutions

EAL

De Beveiligingsjurist

Kiwa

Alphatronics

Lobeco

Seagate

Avigilon Alta

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

Ajax Systems

Genetec

Multiwacht

Akuvox

Trigion

SmartCell

Nimo Drone Security

GFT

VAIBS

Explicate

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

Paxton

Brivo

VBN

Bosch Security Systems

HID

Connect Security

Nenova

Seris

JMB Groep

2N

Bydemes

Paraat

Milestone

HD Security

SOBA

ARAS

Nimo Dog Security

VVNL

Service Centrale Nederland

Regio Control Veldt

VideoGuard

MPL

ADI

Dahua

CDVI

CardAccess

DZ Technologies

RoSecure

ASIS

SmartSD

i-Pro

Alarm Meldnet

Advancis

Unii

BHVcertificaat.online

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

Opsporing en vervolging lachgasverbod

1 juli 2023
Redactie
12:49

Vanaf 1 juli gaan politie en OM de handel, transport, productie en bezit van de drug lachgas opsporen en vervolgen. Per 1 januari 2023 nam de politie al aangetroffen lachgas in beslag. Het handhaven van het lachgasverbod vraagt nog verdere ontwikkeling en groei. Maar dit belet de politie niet om op te treden.

Het afgelopen half jaar heeft de politie eerste inzichten gekregen in de criminele marktontwikkelingen rondom lachgas, sinds het verbod. Een aantal waren voorzien, enkele niet. De politie probeert, in samenwerking met partners in de keten, in te spelen op deze ontwikkelingen.

Maatwerk
In het eerste half jaar van het bestaan van het lachgasverbod is gebleken dat er in toenemende mate lachgas in beslag genomen, vervoerd en opgeslagen wordt. Op dit moment zijn er 23.000 cilinders met lachgas in beslag genomen. Ook is gebleken dat er verschillen bestaan tussen de regionale eenheden. Waar het in het ene gebied nauwelijks lijkt voor te komen, is in andere eenheden al behoorlijk beslag gelegd op cilinders.

Vervoer, opslag en vernietiging
Het feit dat lachgas de eerste gasvormige stof op de Opiumlijst is en daarnaast gekwalificeerd is als gevaarlijke stof, heeft uitdagingen in het vervoeren, opslaan en vernietigen van de drug tot gevolg. De politie is al geruime tijd bezig met het verantwoord inrichten van het werkproces om zo op veilige wijze af te komen van de in beslag genomen goederen. Veilig voor politiemedewerkers, burgers én het milieu. De politie en verschillende ministeries voeren gesprekken met de afvalbranche om tot een passende werkwijze te komen.

Ademdetectie
Lachgas in het verkeer leidt steeds vaker tot gevaarlijke situaties. De politie ziet de laatste jaren doden en gewonden vallen bij verkeersongevallen waarbij lachgas in het spel was. Er is op dit moment nog geen detectieapparatuur waarmee politie lachgas kan aantonen in speeksel, bloed of ademlucht. Daarom is in opdracht van de politie een wetenschappelijk onderzoek gestart naar of en zo ja, op welke wijze, detectie van lachgas in ademlucht, bloed of speeksel mogelijk is. De resultaten van dit onderzoek worden eind van dit jaar verwacht. Op die manier kunnen we vaker en eenvoudiger optreden tegen gebruik van lachgas in het verkeer.

Aanbod terugdringen
Voor de politie is het belangrijkste doel van het verbod op lachgas het terugdringen van het aanbod. Om die reden trekt de politie nauw op met de douane in de havengebieden. Een van de plekken waarlangs het meeste lachgas het land in wordt gesmokkeld. Ook richten we ons op de kanalen waar lachgas wordt aangeboden. Denk aan webshops die het goedje verkopen. In samenspraak met het lokaal gezag wordt continu bekeken op welke manier het aanbod op de meest efficiënte wijze teruggedrongen kan worden. Doordat criminelen vaak handelen in meerdere drugssoorten tegelijkertijd kan met de aanpak van lachgas ook andere ondermijnende drugscriminaliteit worden aangepakt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner