Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

NetworxConnect

Add Secure

Genetec

Bydemes

SOBA

Kiwa

VBN

VideoGuard

PG Security Systems

Avigilon Alta

HD Security

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

i-Pro

ASSA ABLOY

JMB Groep

Multiwacht

Hikvision

Secusoft

ADI

CDVI

Explicate

Masset Solutions

DZ Technologies

Unii

Eagle Eye Networks

SmartCell

Seris

Dero Security Products

Alphatronics

Regio Control Veldt

Ajax Systems

VVNL

VEB

Centurion

EAL

OSEC

Bosch Security Systems

Brivo

Service Centrale Nederland

Advancis

Oribi ID Solutions

IDIS

Securitas

CardAccess

Milestone

Uniview

ARAS

Eizo

Seagate

Optex

Crown Security Services

Lobeco

SMC Alarmcentrale

ASIS

VAIBS

GFT

Sequrix

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

De Beveiligingsjurist

Alarm Meldnet

RoSecure

Akuvox

20face

Trigion

SmartSD

NIBHV

2N

Paxton

CSL

G4S

Top Security

Connect Security

Nenova

Nimo Drone Security

HID

Paraat

Nimo Dog Security

Waarom zijn MKB-ers zo kwetsbaar voor cybercrime?

25 augustus 2023
Redactie
05:33

In opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid deed het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veilig (het CCV) onderzoek naar hoe ervoor gezorgd kan worden dat kleinere ondernemers maatregelen treffen tegen cybercriminaliteit.

Uit het onderzoek van het CCV kwam naar voren dat de grootte van de onderneming bepalend is voor de hoeveelheid maatregelen die wordt genomen tegen cybercriminaliteit zoals aanvallen met ransomeware. Hoe groter de onderneming (50-250 fulltime medewerkers), hoe hoger het percentage getroffen maatregelen. Vooral kleinere mkb-ers van 2-10 en 10-50 fte’s doen (nu nog) minder tegen cybercrime. Het onderzoek van het CCV richtte zich op drie branches, met elk hun eigen digitale werkprocessen: kinderopvang, makelaars en restaurants.

Basisprincipes gedeeltelijk uitgevoerd
Het updaten van software en het gebruik van antivirussoftware zijn twee basisprincipes die door de meeste mkb-ers al goed worden uitgevoerd. De andere drie basisprincipes van het Digital Trust Center (inventariseer kwetsbaarheden, kies veilige instellingen en beperk toegang) hebben meer aandacht nodig. Hoe breng je dit over bij ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb)? Het CCV adviseert om naast het gebruik van persoonlijke slachtofferverhalen, de boodschap te versterken door verhalend te communiceren. Geef aan wat de ander verliest als die slachtoffer wordt van ransomeware of een andere vorm van cybercrime. Vertel ook wat de gevolgen zijn voor de ondernemer, de klanten, de collega’s en ketenpartners. Een herkenbaar verhaal is nodig om bewustwording te creëren en om duidelijk te maken welke maatregelen nodig zijn, ook na een cyberaanval.

Samenwerking met overheid
Mkb’ers kunnen volgens het CCV nauw samenwerken met overheidsinstanties die bijvoorbeeld toezicht houden op primaire processen. Ook kan gedacht worden aan samenwerking met partijen die pakketten aanbieden voor de branches op het gebied van veiligheid tegen cybercrime.  Er wordt nog vaak te algemeen gecommuniceerd over de basisprincipes van het Digital Trust Center. Het is belangrijker om te kijken naar het bedrijfsproces en dáárover advies te geven. Zo kan persoonlijker en beter worden aangesloten bij werkzaamheden van de mkb-er in de verschillende branches.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner