Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Nenova

IDIS

Optex

Service Centrale Nederland

Genetec

De Beveiligingsjurist

Centurion

Kiwa

Connect Security

NIBHV

Bosch Security Systems

HID

CardAccess

Nimo Drone Security

SmartCell

ASSA ABLOY

VAIBS

Gold-IP

20face

VBN

Explicate

Alarm Meldnet

i-Pro

Crown Security Services

Paraat

Masset Solutions

ARAS

Oribi ID Solutions

ADI

Hikvision

Brivo

Milestone

PG Security Systems

OSEC

VideoGuard

Uniview

BHVcertificaat.online

Regio Control Veldt

VEB

Secusoft

Nimo Dog Security

VVNL

SOBA

Top Security

Securitas

Unii

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

G4S

Bydemes

EAL

Add Secure

CDVI

Sequrix

CSL

NetworxConnect

JMB Groep

Trigion

Dero Security Products

Eizo

GFT

ASIS

Akuvox

RoSecure

2N

Seris

Avigilon Alta

Ajax Systems

Multiwacht

Eagle Eye Networks

Seagate

Hanwha Vision Europe

Lobeco

HD Security

Advancis

SmartSD

Paxton

Traka ASSA ABLOY

Adviescollege heeft weinig vertrouwen in opvolger C2000

11 oktober 2023
Redactie
15:06

NOOVA, de opvolger van het voor hulpdiensten ontworpen communicatiesysteem C2000, dreigt net als haar voorganger op een fiasco uit te draaien. Daarvoor waarschuwt Adviescollege ICT-toetsing.

Deze organisatie heeft op verzoek van de Tweede Kamer een advies uitgebracht over de toekomstbestendigheid van missiekritische communicatiesystemen van politie, veiligheidsregio’s, ambulancezorg en Defensie, waaronder het huidige systeem C2000. Dit systeem, dat veel problemen geeft, wordt gebruikt door meer dan 80.000 medewerkers van politie, brandweer, ambulancediensten, onderdelen van Defensie en door het ministerie aangewezen of aan de hulpdiensten gelieerde organisaties.

Drie initiatieven
Om de missiekritische communicatie toekomstbestendig te maken, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid een drietal initiatieven genomen. Eerst wordt het vernieuwingsprogramma C2000 afgerond en vindt verbetering plaats van het bestaande C2000-netwerk. Dan worden Push-To-Talk-toepassingen toegevoegd als terugvaloptie. Tot slot wordt een nieuwe voorziening gerealiseerd, NOOVA (Nieuwe OOV Architectuur), als opvolger van C2000.
De belangrijkste conclusie uit het onderzoek door het Adviescollege ICT is dat het toekomstbestendig maken van missiekritische communicatie via deze driesporen-aanpak dreigt vast te lopen en dat daarmee de kwaliteit en continuïteit van missiekritische communicatie op termijn onvoldoende is veiliggesteld.

Geen helder einddoel
Dat het nieuwe systeem net als C2000 gaat falen zou komen omdat het vernieuwingsprogramma NOOVA geen helder einddoel en pad daarnaartoe heeft. Mede daardoor blijft C2000 tot na 2030 nodig, terwijl de continuïteit en kwaliteit onder druk staan. En de huidige inzet van Push-To-Talk-toepassingen ondersteunt geen communicatie tussen de kolommen van de OOV-sector.
Het Adviescollege adviseert daarom dat de minister van Justitie en Veiligheid, als systeemverantwoordelijke, de missiekritische communicatie voor hulpdiensten veilig stelt door  NOOVA in zijn huidige vorm te stoppen en eerst een stevig fundament (toekomstvisie, transitiepad en startvoorwaarden) te leggen onder de vernieuwing. Ook moet stevig worden geïnvesteerd in de kwaliteit en continuïteit van C2000. Verder wordt geadviseerd om de kansen die Push-To-Talk-toepassingen bieden te benutten.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner