Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Secusoft

Securitas

Nimo Dog Security

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

Alphatronics

PG Security Systems

Avigilon Alta

i-Pro

Alarm Meldnet

SmartCell

VVNL

HD Security

Unii

RoSecure

Bosch Security Systems

Eizo

Regio Control Veldt

Crown Security Services

Explicate

NIBHV

Connect Security

SOBA

CardAccess

Paraat

Eagle Eye Networks

OSEC

EAL

Oribi ID Solutions

SmartSD

Akuvox

DZ Technologies

VAIBS

ASIS

CDVI

VideoGuard

Top Security

ARAS

GFT

Traka ASSA ABLOY

G4S

Hikvision

HID

Bydemes

Lobeco

CSL

JMB Groep

2N

Nimo Drone Security

Milestone

Trigion

ADI

Masset Solutions

Nenova

Advancis

Seagate

Genetec

Ajax Systems

Kiwa

NetworxConnect

Dero Security Products

Uniview

Brivo

Multiwacht

Optex

Service Centrale Nederland

Paxton

VBN

Gold-IP

ASSA ABLOY

20face

Add Secure

Seris

IDIS

Sequrix

VEB

Centurion

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

Politiek boos over geweld tegen hulpverleners

1 januari 2024
Redactie
14:45

De politiek is volgens De Telegraaf verontwaardigd en geschokt over de golf van geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Franc Weerwind, demissionair minister van Rechtsbescherming, benadrukte dat het ‘buitensporig’ is dat hulpverleners werden belaagd. Geert Wilders van de PVV eist harder optreden tegen de verantwoordelijke ‘criminelen’. 

De politie rapporteert dat tijdens de afgelopen jaarwisseling zeker tientallen agenten gewond zijn geraakt in diverse incidenten. Volgens voorlopige gegevens was het een ‘drukke nacht met heftige incidenten’. Brandweerlieden zijn ook aangevallen, wat volgens Brandweer Nederland-voorzitter Tijs van Lieshout ondenkbaar is. Hij gruwde van het idee dat hulpverleners tijdens hun werk met zwaar vuurwerk worden bekogeld.

Buitensporig geweld
Minister Weerwind reageerde geschokt op het buitensporige geweld. Hij veroordeelt het feit dat tientallen hulpverleners gewond zijn geraakt, benadrukt het onacceptabele karakter van deze gebeurtenissen en stelt dat hulpverleners met rust gelaten moeten worden.
Geert Wilders noemt het ’totaal onacceptabel’ dat agenten gewond zijn geraakt. De VVD ondersteunt het politievakbondenactieplan en pleit voor strengere straffen. Kamerlid Ingrid Michon dringt aan op een taakstrafverbod en wil illegaal vuurwerk harder aanpakken.
De NSC’s Judith Uitermark noemt het eveneens ‘onacceptabel’ dat geweld tijdens de jaarwisseling een structureel probleem is geworden. Zij pleit voor zowel strengere straffen als een diepgaande analyse van de oorzaken.

Nederlandse ziekte
Verschillende burgemeesters, waaronder Sharon Dijksma van Utrecht en Hubert Bruls van Nijmegen, uiten hun zorgen over het geweld. Dijksma noemt het zorgwekkend dat er vuurwerk naar hulpverleners wordt gegooid en dat dit levensgevaarlijke situaties veroorzaakt. Bruls benadrukt dat het afsteken van vuurwerk een Nederlandse ziekte lijkt te zijn geworden. Hij wijst op de gemakkelijke verkrijgbaarheid van zwaar vuurwerk net over de grens in Duitsland en pleit voor het verbieden van vuurwerkbezit als mogelijke oplossing om het geweld in te dammen.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner