Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Genetec

Regio Control Veldt

Crown Security Services

2N

Traka ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

OSEC

HID

EAL

SmartCell

Explicate

Gold-IP

Oribi ID Solutions

20face

Multiwacht

NetworxConnect

G4S

Network Optix

VVNL

Paraat

Paxton

Alphatronics

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

ASSA ABLOY

IDIS

Optex

Seagate

Alarm Meldnet

Top Security

Securitas

Lobeco

Eizo

Advancis

Avigilon Alta

Bosch Security Systems

Connect Security

CardAccess

VideoGuard

VAIBS

Milestone

Add Secure

Eagle Eye Networks

Aritech

Kiwa

Ajax Systems

VBN

Centurion

CSL

Uniview

i-Pro

Seris

ADI

NIBHV

Bydemes

Trigion

Dero Security Products

ARAS

Sequrix

HD Security

CDVI

PG Security Systems

SmartSD

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

Brivo

ASIS

Hikvision

Nenova

Akuvox

VEB

SOBA

Secusoft

Unii

DZ Technologies

Aangifte online criminaliteit leidt meestal nergens toe

11 maart 2024
Redactie
08:59

Wie aangifte wil doen van cybercrime of gedigitaliseerde criminaliteit loopt vaak op tegen tekortschietende kennis en expertise van intakemedewerkers van de politie. Dat concludeert het WODC als hoofdoorzaak dat nauwelijks aangifte wordt gedaan en dat maar heel weinig daders worden opgespoord.

Bij cybercrime gaat het bijvoorbeeld om hacken of ransomware. Voorbeelden van gedigitaliseerde criminaliteit zijn online fraude en online bedreiging. In ongeveer een kwart van de online criminaliteit registraties betreft het een registratie zonder dat er een aangifte is gedaan. In de zaken waarbij wel aangifte is gedaan, is slechts in 10 procent van de gevallen een verdachte in beeld. Dit wijst op een laag ophelderingspercentage en in combinatie met de zeer beperkte instroom leidt dit ertoe dat slechts weinig zaken van online criminaliteit doorstromen in de strafrechtketen.

Lage aangiftebereidheid
De snelle digitalisering van de maatschappij gaat gepaard met een stijging van online gepleegde criminaliteit. Dit is terug te zien in onderzoek onder slachtoffers, maar de politieregistraties blijven daar ver bij achter. Uit eerder onderzoek blijkt dat de aangiftebereidheid onder slachtoffers van online criminaliteit over het algemeen lager ligt dan bij slachtoffers van traditionele delicten. Ongeveer 13 procent van de slachtoffers zegt online criminaliteit te hebben gemeld bij de politie, 8 procent geeft aan aangifte te hebben gedaan. De bereidheid van slachtoffers om aangifte te doen bij de politie verschilt voor verschillende vormen van online criminaliteit. Bij cybercrime delicten lijkt de aangiftebereidheid lager te liggen dan bij gedigitaliseerde criminaliteit.

Knelpunten
De geïnterviewde experts zien de grootste uitdagingen aan de voorkant van de strafrechtketen, bij de politie. Volgens de experts zou de kwaliteit van de intake van online criminaliteit te wensen overlaten vanwege tekortschietende kennis en expertise van intakemedewerkers van de politie. Omdat regelmatig zou worden volstaan met het opnemen van een melding terwijl een aangifte ook mogelijk zou zijn geweest, wordt de instroom van online criminaliteit in de strafrechtketen beperkt.

Verbetermogelijkheden
De onderzoekers vroegen de experts ook om welke verbetermogelijkheden zij zien in onder andere de aangiftebereidheid, de intake en screening van zaken en de opsporing. Volgens de experts kan een gebruikersvriendelijk online aangiftesysteem de stap om aangifte te doen gemakkelijker maken voor slachtoffers. Verbetering van de kwaliteit van de aangifte kan worden bereikt door training op maat aan te bieden aan intake- en servicemedewerkers. En door het invoeren van landelijke centralisatie bij het clusteren en screenen van aangiften kunnen opsporingskansen van online criminaliteit verbeteren. Via trainingen kunnen (soms onterechte) vooroordelen over de complexiteit van online criminaliteit bij rechercheurs worden verminderd en kan meer bewustwording worden bereikt van de mogelijke ernst van deze vormen van criminaliteit. Overigens stellen de onderzoekers dat het nu moeilijk is zicht te krijgen op online criminaliteit in de politiecijfers. Betere registratie van de verschillende vormen van online criminaliteit kan helpen.

Het onderzoek is uitgevoerd door het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), in opdracht van het WODC. Naast de in- en doorstroom van online criminaliteit in de jaren 2018-2020 besteedde het onderzoek ook aandacht aan mogelijke knelpunten binnen de strafrechtketen en verbetermogelijkheden.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Seagate

Suricat

Aritech

Videoguard

SequriX

Wordt een partner