Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Gold-IP

Traka ASSA ABLOY

Explicate

Nenova

Bosch Security Systems

Regio Control Veldt

Genetec

Masset Solutions

Crown Security Services

20face

SmartSD

IDIS

Paxton

Top Security

Eizo

VAIBS

Securitas

Paraat

Alphatronics

VBN

RoSecure

Hikvision

Avigilon Alta

GFT

Unii

VideoGuard

Hanwha Vision Europe

Seris

Ajax Systems

Centurion

Advancis

CDVI

G4S

Nimo Dog Security

Lobeco

NIBHV

Akuvox

SmartCell

Alarm Meldnet

VEB

Kiwa

De Beveiligingsjurist

EAL

ADI

ASIS

Dero Security Products

ARAS

NetworxConnect

CSL

Multiwacht

Uniview

PG Security Systems

Sequrix

Brivo

DZ Technologies

Connect Security

CardAccess

HID

Seagate

Eagle Eye Networks

Secusoft

VVNL

Optex

Add Secure

JMB Groep

2N

ASSA ABLOY

Bydemes

Milestone

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

Service Centrale Nederland

i-Pro

HD Security

Trigion

SOBA

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

OSEC

Aantal aangiften fietsendiefstal met 20 procent gedaald

16 mei 2018
Redactie
05:36

In 2017 werd bijna 79.000 keer aangifte gedaan van fietsendiefstal. Dat is bijna 20 procent minder dan in 2016. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit denkt niet dat dit betekent dat er minder gestolen wordt, maar dat mensen het lastiger zijn gaan vinden om aangifte te doen en dat zij daarvan minder het nut inzien.

Sinds juni 2016 is het verplicht om in te loggen met DigiD als iemand aangifte wil doen bij de politie. De politie zelf denkt dat dit niet van invloed is en dat alleen toeristen daar hinder van ondervinden, maar de Nederlandse Politiebond NPB is het eens met de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit, zo verklaart Jan Struijs tegenover het AD. Volgens hem constateren ook politiemedewerkers dat er minder aangifte wordt gedaan, omdat burgers het ’teveel gedoe’ zijn gaan vinden. Zeker als de fiets al niet zoveel waard meer was en de kans op opsporing op nul wordt geschat.

Meeste diefstallen in Delft
In Delft is de kans het grootst dat iemand op wederrechtelijke wijze zijn rijwiel kwijtraakt. 16 van de 1000 inwoners van deze stad deden het afgelopen jaar aangifte hiervan. In Enschede en Utrecht is het ook niet bepaald veilig om een fiets op straat te laten staan. In die steden deden 12,7, respectievelijk 12,6 van de 1000 inwoners aangifte. Landelijk gaat het om 4,6 van de 1000 inwoners, aldus cijfers die de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit bij de politie had opgevraagd. De Fietsersbond noemt het in het AD ‘heel jammer’ dat de politie weinig tijd heeft om aangiftes van fietsdiefstal te behandelen. Woordvoerder Douwtje de Vries zegt dat het voor burgers heel frustrerend is om te melden dat je fiets is gestolen, terwijl je weet dat er met die informatie toch niets gebeurt. De AVc schat dat er vier keer zoveel fietsen worden gestolen, als waarvan aangifte wordt gedaan. De politie benadrukt het belang om altijd aangifte te doen, omdat anders steeds minder prioriteit aan het probleem gegeven kan worden.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner