Aantal cybersecuritybedrijven in 5 jaar tijd verdubbeld
Cijfers uit het KVK-Handelsregister geven aan dat het aantal vestigingen van cybersecuritybedrijven tussen 2016 en 2021 steeg van 554 naar 1.048. Vooral in Noord-Holland en Zuid-Holland kwamen er veel vestigingen bij, maar liefst 259.
Dat digitale veiligheid steeds belangrijker wordt, is niet alleen af te zien aan de vele voorbeelden van hacks in de media. Ook het aantal bedrijven dat diensten en producten levert om te beschermen tegen online bedreigingen schiet als paddenstoelen uit de grond.
Nederlandse bedrijven, groot en klein, krijgen per week gemiddeld 294 aanvallen te verduren. Een geslaagde hack kost een getroffen bedrijf gemiddeld 67.000 euro. Eén op de vijf ondernemers krijgt hiermee te maken. Ondernemers moeten dus steeds alerter zijn op digitale aanvallen om hun bedrijf te beschermen.
Bedreigingen én kansen
Digitaal rechercheur bij de Nationale Politie Gina Doekhie herkent de toenemende urgentie van cybersecurity: “Cyberaanvallen komen steeds vaker in het nieuws. Dat betekent niet dat ze er nooit waren, maar dat steeds meer mensen nu de noodzaak begrijpen om dit probleem aan het licht te brengen. De gevolgen van een cyberaanval kunnen namelijk heel groot zijn: een bedrijf dat een paar maanden niets kan doen, lijdt bijvoorbeeld enorme financiële schade. En ook de klanten van zo’n bedrijf ondervinden de gevolgen.”
“Daarnaast zien meer mensen kansen in het ondernemen in cybersecurity, het bijbrengen van bewustzijn, het voorkomen van cyberaanvallen en het reageren op een cyberaanval. Gelukkig maar, want zo worden we als maatschappij steeds weerbaarder”, vertelt Doekhie.
Ondernemers aan de slag
Op 4 oktober trapt KVK de Europese maand van de cyberveiligheid af met een online magazine voor ondernemers over digitale veiligheid. ‘Klik hier! Wegwijzer Cybersecurity’ biedt ondernemers praktische tips, adviezen en handvatten om zelf stappen te zetten voor een online veiliger bedrijf. Daarnaast organiseert KVK verschillende workshops en evenementen waar ondernemers meer leren over online veiligheid.