Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

20face

JMB Groep

HID

Paxton

Avigilon Alta

ASIS

VEB

Kiwa

EAL

Securitas

Seagate

OSEC

Dero Security Products

Sequrix

i-Pro

Masset Solutions

ARAS

Uniview

Akuvox

Trigion

Service Centrale Nederland

Hikvision

Top Security

SmartSD

RoSecure

Optex

CardAccess

Add Secure

IDIS

Eagle Eye Networks

Centurion

CSL

VAIBS

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

Paraat

Secusoft

Crown Security Services

Milestone

VBN

Alphatronics

VVNL

Bydemes

Connect Security

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

Bosch Security Systems

DZ Technologies

Ajax Systems

Unii

Seris

NetworxConnect

Eizo

Explicate

BHVcertificaat.online

G4S

2N

Gold-IP

VideoGuard

GFT

CDVI

Alarm Meldnet

Brivo

Nimo Drone Security

Lobeco

ASSA ABLOY

De Beveiligingsjurist

Hanwha Vision Europe

ADI

SOBA

Oribi ID Solutions

Nenova

Traka ASSA ABLOY

SmartCell

Genetec

NIBHV

HD Security

PG Security Systems

Advancis

Aantal ladingdiefstallen uit vrachtwagens daalt verder

21 januari 2016
Redactie
14:42

In 2015 is volgens de politie het aantal ladingdiefstallen in Nederland 20 procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. Werd in 2014 nog 381 keer aangifte gedaan van (een poging tot) ladingdiefstal; in 2015 was dat 303 keer.

Ook het aantal aangiftes van diefstal van een compleet voertuig daalde van 200 in 2014 tot 159 in 2015. In dertig gevallen betrof het een voertuig mét lading en 129 maal ging het om een voertuig zonder lading. Deze ontwikkeling is zonder twijfel mede het gevolg van de samenwerking die het bedrijfsleven, politie en Openbaar Ministerie (OM) het afgelopen jaar verder hebben verstevigd, aldus de politie.
Het grootste deel van de diefstallen vond plaats op onbeveiligde parkeerplaatsen op en aan de grotere transportcorridors van ons land. De meeste diefstallen gebeurden langs de A67, gevolgd door de A2 en de A16. Dieven zijn vaak uit op goederen met een hoge verkoopwaarde in het illegale circuit, zoals computerapparatuur, merkkleding en -schoeisel, voeding en genotmiddelen. Hun voorliefde voor deze goederen verklaart de stijging van diefstallen in het vierde kwartaal van 2015. In de aanloop naar de ‘dure’ decembermaand is er jaarlijks een stijging van het aantal diefstallen ten opzichte van de kwartalen er voor.

Intensieve samenwerking
Politie, justitie en de transport- en verzekeringsbranche werken intensief samen om dit probleem voortvarend aan te pakken. Zo werden in 2015 diverse malen aanhoudingen verricht, waarbij grotere aantallen daders werden ingerekend. Krista Bonhof, landelijk programmamanager transportcriminaliteit van de politie: “Gerichte acties hebben in 2015 tot de aanhouding van diverse verdachten geleid. Hiermee wisten we de betrokken criminele organisaties effectief te raken.”
Naast acties steekt de branche veel energie in het voorlichten van ondernemers. Arthur van Dijk, voorzitter van Transport en Logistiek Nederland: “Het is belangrijk dat ondernemers zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen en de manier waarop die kunnen worden verminderd. Het gebruik van beveiligde parkeerplaatsen en de inzet van het materieel moet passen bij het risico op diefstal van lading en route.”

Aangifte doen
Ondanks de bemoedigende cijfers blijft er genoeg werk aan de winkel, zegt de politie. Zo is het van groot belang dat getroffen ondernemers altijd aangifte doen, ook wanneer de schade beperkt is of geheel binnen het eigen risico valt. Vanaf vorig jaar kan bij diefstal van een compleet voertuig al telefonisch aangifte worden gedaan bij een landelijk aangiftepunt. Ook de aangifte van ladingdiefstal zal de komende tijd verder vereenvoudigd worden.
Freight Watch International (FWI) herkent de daling in Nederland, maar ziet tegelijkertijd een stijging van het aantal ladingdiefstallen in Europa zoals ook blijkt uit de nieuwe ‘European Cargo Crime Threat Assessment 2015/16’ die FWI in de komende weken zal publiceren.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner