Aantal screenings frauderende medewerkers verdubbeld
Vorig jaar zijn 428 stelende winkelmedewerkers door hun werkgever op een landelijke zwarte lijst gezet. Daarmee staan er al ruim 1.600 betrapte medewerkers in het zogeheten Waarschuwingsregister van winkels.
Steeds meer winkeliers controleren of een sollicitant in het verleden is ontslagen bij een ander winkelbedrijf in verband met fraude. Op dit moment zijn 830 winkelondernemingen aangesloten bij het Waarschuwingsregister van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD). Ten opzichte van 2008 is het aantal deelnemers daarmee 20 keer zo groot. In 2013 is het aantal screenings van sollicitanten verdubbeld ten opzichte van 2012 naar 232.000 keer.
Dat blijkt uit het jaarverslag 2013 van de Stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD), dat vandaag door oud voorzitter Benk Korthals aan de nieuwe voorzitter van het FAD Joop Atsma is overhandigd.
De stichting is gelieerd aan Detailhandel Nederland, het register is in 2005 gestart. De effectiviteit van het Waarschuwingsregister neemt toe, het aantal treffers steeg mede daardoor met zeventig procent. Bij de bedrijven die zijn aangesloten, werken ongeveer 200.000 mensen, meer dan dertig procent van al het personeel in de detailhandel.
Medewerkers tegen wie aangifte wordt gedaan en die op staande voet ontslagen zijn, worden gedurende twee of vier jaar in het register vermeld. Zij lopen het risico dat een mogelijke nieuwe werkgever na een treffer contact opneemt met hun vorige werkgever, onder andere om te achterhalen wat de exacte oorzaak van het ontslag was.
Link: stichtingfad.nl