Achmea wil data klantgedrag in ruil voor korting

Achmea wil in ruil voor premiekorting gegevens van slimme thermostaten en kastjes in auto’s om klantgedrag in kaart te brengen.

De verzekeraar wil onder andere samenwerken met Google, om klanten te stimuleren de Nest-thermostaat en de rookmelder van het bedrijf te installeren.

Achmea logo“We gaan verzekeringen koppelen aan mensen die dit soort preventieve hulpmiddelen in huis nemen”, zegt Albert Spijkman van Achmea tegen het FD. Achmea stelt een premieverlaging voor inboedel- en opstalverzekeringen in het verschiet, omdat slimme systemen in huis de schadelast kan verlagen. “Als de klant veiliger woont, hebben wij minder schade.” Ook in de auto zouden klanten systemen moeten installeren voor de veiligheid. Veilig rijgedrag zou dan tot een lagere premie moeten leiden.

Volgens Achmea is het aan de klant of die de gegevens met de verzekeraar wil delen of niet, maar alleen bij het delen krijgt hij een lagere premie. Nest werkt in de VS al langer samen met verzekeraars. Hierbij worden geen persoonlijke gegevens gedeeld. Na toestemming van de gebruiker wordt dan alleen gedeeld of de Nest Protect bijvoorbeeld wel werkt en de batterijen geladen zijn.

Deel dit artikel via: