Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

VEB

Optex

VVNL

CDVI

Secusoft

2N

Alarm Meldnet

Milestone

Brivo

Add Secure

VBN

Dero Security Products

DZ Technologies

Oribi ID Solutions

Eizo

IDIS

Hikvision

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

VideoGuard

De Beveiligingsjurist

CardAccess

PG Security Systems

GFT

Paxton

VAIBS

Avigilon Alta

NIBHV

Eagle Eye Networks

Connect Security

Sequrix

Lobeco

Trigion

BHVcertificaat.online

Multiwacht

Gold-IP

Paraat

Top Security

Ajax Systems

Akuvox

Unii

i-Pro

Hanwha Vision Europe

Bydemes

OSEC

Advancis

Seris

Seagate

Kiwa

EAL

Regio Control Veldt

Traka ASSA ABLOY

JMB Groep

Nimo Drone Security

ADI

ASSA ABLOY

SmartSD

CSL

Uniview

SmartCell

HD Security

Crown Security Services

Service Centrale Nederland

Explicate

G4S

RoSecure

Alphatronics

Centurion

ASIS

Securitas

20face

ARAS

Masset Solutions

Genetec

NetworxConnect

Nimo Dog Security

SOBA

HID

Nenova

Acht agenten vervolgd na overlijden arrestant

15 februari 2024
Redactie
17:26

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om acht agenten te vervolgen voor hun betrokkenheid bij de arrestatie van een 32-jarige man op vrijdag 9 juni 2023 in Rotterdam, waarbij de man kort na zijn aanhouding overleed. De agenten worden verdacht van het overtreden van de geweldsinstructie. Dit besluit volgt na een grondig onderzoek van de Rijksrecherche onder leiding van het OM.

De avond van het incident ontving de politie een melding dat de man in de omgeving van de ’s Gravenweg met zijn fiets tegen een auto was gebotst en agressief gedrag vertoonde. De politie zette een taser in om de man onder controle te krijgen, waarna hij geboeid kon worden. Echter, de man werd tijdens de aanhouding onwel en ondanks pogingen tot reanimatie overleed hij.
Het onderzoek van de Rijksrecherche concludeerde dat het overlijden van de man direct verband hield met de manier waarop hij tijdens zijn arrestatie werd vastgehouden. Alle acht agenten zijn betrokken geweest bij het onder controle houden van de man terwijl hij op de grond lag.

Verwijtbare schending van geweldsinstructie
Volgens artikel 372 van het Wetboek van Strafrecht, opgenomen sinds 1 juli 2022, kunnen agenten strafbaar worden gesteld voor verwijtbare schending van de geweldsinstructie als dit leidt tot letsel of overlijden. Deze instructie bepaalt precies wanneer en hoe agenten geweld mogen toepassen, met als voorwaarde dat dit binnen de grenzen van proportionaliteit en subsidiariteit gebeurt.
Zowel de nabestaanden van het slachtoffer als de betrokken agenten zijn op de hoogte gesteld van de beslissing van het OM. De datum van het proces is nog niet bekendgemaakt.

Weer aan het werk
Volgens de politie in een reactie heeft de politiechef in juni besloten tien agenten een binnendienstfunctie te geven omdat het voor hen van essentieel belang was dat zij tijdens het onderzoek rust en ruimte kregen voor de gesprekken met de Rijksrecherche. Toen er geen gesprekken meer nodig waren met de Rijksrecherche, kregen zij vanaf eind oktober 2023 de mogelijkheid aan het werk te gaan in hun oorspronkelijke functie. Een aantal deed dat in de oorspronkelijke functie, een aantal in een andere functie. De advocaat van de familie is hierover geïnformeerd. Fred Westerbeke: “Het gaat hier om een incident met een enorm verdrietige afloop die niemand heeft gewild. Ook wij willen weten wat er gebeurd is. We respecteren deze beslissing van het Openbaar Ministerie en zullen de uitspraak van de rechter afwachten. De collega’s zijn in hun huidige functie aan het werk.”

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

SequriX

Wordt een partner