Adviescollege heeft weinig vertrouwen in opvolger C2000

NOOVA, de opvolger van het voor hulpdiensten ontworpen communicatiesysteem C2000, dreigt net als haar voorganger op een fiasco uit te draaien. Daarvoor waarschuwt Adviescollege ICT-toetsing.
Deze organisatie heeft op verzoek van de Tweede Kamer een advies uitgebracht over de toekomstbestendigheid van missiekritische communicatiesystemen van politie, veiligheidsregio’s, ambulancezorg en Defensie, waaronder het huidige systeem C2000. Dit systeem, dat veel problemen geeft, wordt gebruikt door meer dan 80.000 medewerkers van politie, brandweer, ambulancediensten, onderdelen van Defensie en door het ministerie aangewezen of aan de hulpdiensten gelieerde organisaties.
Drie initiatieven
Om de missiekritische communicatie toekomstbestendig te maken, heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid een drietal initiatieven genomen. Eerst wordt het vernieuwingsprogramma C2000 afgerond en vindt verbetering plaats van het bestaande C2000-netwerk. Dan worden Push-To-Talk-toepassingen toegevoegd als terugvaloptie. Tot slot wordt een nieuwe voorziening gerealiseerd, NOOVA (Nieuwe OOV Architectuur), als opvolger van C2000.
De belangrijkste conclusie uit het onderzoek door het Adviescollege ICT is dat het toekomstbestendig maken van missiekritische communicatie via deze driesporen-aanpak dreigt vast te lopen en dat daarmee de kwaliteit en continuïteit van missiekritische communicatie op termijn onvoldoende is veiliggesteld.
Geen helder einddoel
Dat het nieuwe systeem net als C2000 gaat falen zou komen omdat het vernieuwingsprogramma NOOVA geen helder einddoel en pad daarnaartoe heeft. Mede daardoor blijft C2000 tot na 2030 nodig, terwijl de continuïteit en kwaliteit onder druk staan. En de huidige inzet van Push-To-Talk-toepassingen ondersteunt geen communicatie tussen de kolommen van de OOV-sector.
Het Adviescollege adviseert daarom dat de minister van Justitie en Veiligheid, als systeemverantwoordelijke, de missiekritische communicatie voor hulpdiensten veilig stelt door NOOVA in zijn huidige vorm te stoppen en eerst een stevig fundament (toekomstvisie, transitiepad en startvoorwaarden) te leggen onder de vernieuwing. Ook moet stevig worden geïnvesteerd in de kwaliteit en continuïteit van C2000. Verder wordt geadviseerd om de kansen die Push-To-Talk-toepassingen bieden te benutten.