Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Lobeco

VBN

Alphatronics

CardAccess

EAL

Regio Control Veldt

Hanwha Vision Europe

SmartSD

Brivo

Akuvox

NIBHV

ASIS

Explicate

Trigion

Unii

Aritech

Eagle Eye Networks

Centurion

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

DZ Technologies

BHVcertificaat.online

i-Pro

Oribi ID Solutions

HD Security

OSEC

Paraat

Optex

2N

Paxton

Kiwa

ARAS

VEB

Dero Security Products

Crown Security Services

Service Centrale Nederland

Advancis

ASSA ABLOY

Add Secure

20face

Sequrix

Eizo

SOBA

Alarm Meldnet

Network Optix

Genetec

Nenova

VAIBS

Masset Solutions

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

Seagate

Secusoft

IDIS

VideoGuard

Gold-IP

HID

Avigilon Alta

NetworxConnect

CDVI

CSL

ADI

Securitas

Bydemes

MOBOTIX

Bosch Security Systems

PG Security Systems

Top Security

VVNL

Seris

G4S

Milestone

Distri Company

Uniview

Connect Security

Ajax Systems

AFM waarschuwt 2500 slachtoffers van beleggingsfraude

13 augustus 2020
Redactie
07:27

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft 2.500 Nederlanders via een brief gewaarschuwd voor boilerrooms: oplichters die hen mogelijk benaderen met dubieuze beleggingsaanbiedingen. Hun namen en adresgegevens staan op een lijst die de AFM recent heeft gekregen van de politie en het Openbaar Ministerie.

De lijst is in beslag genomen tijdens een internationaal strafrechtelijk fraudeonderzoek. Het gaat om lijsten die oplichters gebruiken om consumenten meestal telefonisch te benaderen met een zogenaamd geweldig beleggingsaanbod. Vaak spiegelen ze voor dat investeringen snel veel geld opleveren en er weinig risico’s zijn. De oplichters winnen eerst het vertrouwen van de slachtoffers en proberen een persoonlijke band op te bouwen. Ook wordt gebruik gemaakt van belscripts om hen te bewegen in te stappen en vervolgens steeds meer geld in te leggen. Zodra deelnemers willen uitstappen is de aanbieder opeens niet meer bereikbaar.
Uit cijfers van de landelijke Fraudehelpdesk blijkt dat het aantal meldingen van beleggingsfraude is gestegen van 147 in 2017 tot 429 in 2019. Daarbij verloren 379 mensen in 2019 samen ruim 10,7 miljoen euro. De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk (veel) hoger, omdat mensen beleggingsfraude niet altijd melden.

Gemakkelijk op de lijst, moeilijk eraf
Malafide organisaties stellen deze lijsten samen op basis van gegevens die consumenten (onbewust) online invullen of achterlaten door ergens op te klikken. Dit gebeurt bijvoorbeeld via een advertentie op Facebook of in andere media, maar ook via sites met beleggingsaanbiedingen. Doordat deze lijsten blijven circuleren, komen ze steeds weer in handen van nieuwe frauduleuze partijen die deze consumenten opnieuw kunnen benaderen. Op de lijst komen is dus gemakkelijk, maar er vanaf komen lijkt haast onmogelijk.
Juist tijdens de coronacrisis brengen consumenten veel tijd online door en is het mogelijk dat er meer malafide aanbieders actief zijn. Jan Boerboom, hoofd Marktintegriteit en Handhaving bij de AFM: “Wij nemen veel fraude-incidenten waar. Daarom waarschuwen we consumenten om zeer alert te zijn. In het geval van een telefonisch beleggingsaanbod: meteen ophangen, ga nooit in op telefonische verkoop van beleggingen.”
De AFM adviseert om nooit in te gaan op beleggingsaanbiedingen via de telefoon, of anders de aanbieder in ieder geval te controleren via check-je-aanbieder, in de registers of via de zoekmachine. Ook kunnen de waarschuwingslijsten op de AFM-site worden bekeken. Wie vermoed te zijn benaderd door oplichters kan contact opnemen met www.afm.nl/meldpunt.

Deel dit artikel via:

Integratierisico's

Premium partners

Suricat

Distri Company

Aritech

Seagate

SequriX

Videoguard

Wordt een partner