AFM waarschuwt voor malafide adviseurs

Consumenten moeten oppassen voor 6 nieuwe boiler rooms. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het tweede kwartaal van dit jaar deze zes frauduleuze partijen op haar waarschuwingslijsten opgenomen. Consumenten moeten niet ingaan op het aanbod van boiler rooms.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar mogelijke beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.
Bellijst
In het tweede kwartaal van 2016 heeft de AFM 565 Nederlanders per brief gewaarschuwd dat zij op een bellijst van een boiler room staan. De lijst is naar voren gekomen in een justitieel onderzoek naar boiler rooms. De AFM vermoedt dat er verschillende lijsten circuleren.
Boiler rooms kopen zo’n lijst waarop personen staan die interesse hebben voor beleggen of die al eerder zijn opgelicht door dergelijke fraudeurs. De lijsten worden verhandeld en vaak door verschillende boiler rooms gebruikt. De personen die worden vermeldt, lopen daarom het risico dat zij meerdere malen worden benaderd door verkopers van een boiler room. De AFM heeft daarom potentiële slachtoffers op de lijst persoonlijk een bericht gestuurd.
Overzicht van boiler rooms
Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders.
In het tweede kwartaal van 2016 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

 • Osaka Financial
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Boca Mining Holding Company Limited te kopen.
 • Russell and Partners Trust Financial Management
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Tesla Motors Inc of Adamis Pharma te kopen en maakt ook gebruik van de navolgende namen: Russell Investment, Russell & Partners en Russel Invest.
 • Fuji Credit Asset Management
  Deze partij benadert consumenten met het aanbod om aandelen Boca Mining Company Ltd of BYD Company Ltd te kopen.
 • Tokai Global Trading
  De toezichthouder in Japan (Financial Services Agency) heeft tegen Tokai Global Trading gewaarschuwd.
 • World Capital Advisors
  De toezichthouder in Japan (Financial Services Agency) heeft tegen World Capital Advisors gewaarschuwd.
 • Lawton & Yeung Group
  De toezichthouder in Japan (Financial Services Agency) heeft tegen Lawton & Yeung Group gewaarschuwd.

Wat kunt u doen?
Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Ook heeft de AFM een stappenplan voor consumenten, om oplichting door een boiler room te voorkomen. Eén van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.
Wat doet de AFM?
Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boiler rooms. Dit onderzoek kan leiden tot openbare waarschuwingen die de AFM per kwartaal bekend maakt met een nieuwsbericht. De AFM kan de financiële problemen van gedupeerden van een boiler room echter niet oplossen.
Ook werkt de AFM samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoekinformatie te delen. Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland gevestigd en ze veranderen snel van naam.

Deel dit artikel via: