Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CSL

ARAS

Regio Control Veldt

Alarm Meldnet

Dero Security Products

Connect Security

Eizo

Centurion

SmartSD

Brivo

Oribi ID Solutions

VVNL

Top Security

Hanwha Vision Europe

SmartCell

ADI

Paraat

Nenova

Uniview

Secusoft

Bosch Security Systems

CDVI

Ajax Systems

Masset Solutions

Akuvox

Nimo Dog Security

Traka ASSA ABLOY

Genetec

IDIS

ASIS

Kiwa

2N

HID

BHVcertificaat.online

HD Security

Seagate

Avigilon Alta

Explicate

PG Security Systems

20face

Eagle Eye Networks

Bydemes

SOBA

OSEC

VideoGuard

Alphatronics

RoSecure

NetworxConnect

DZ Technologies

Add Secure

GFT

Paxton

NIBHV

EAL

Lobeco

ASSA ABLOY

Gold-IP

Unii

Trigion

VBN

Seris

CardAccess

Multiwacht

VAIBS

Crown Security Services

i-Pro

VEB

Service Centrale Nederland

Advancis

De Beveiligingsjurist

SMC Alarmcentrale

Optex

Milestone

Sequrix

Nimo Drone Security

G4S

JMB Groep

Securitas

Hikvision

Agenten naar ‘Blauwe Kamer’ wegens disproportioneel geweld

19 februari 2024
Redactie
07:17

Het Openbaar Ministerie zet de vervolging door van twee agenten voor mishandeling tijdens een coronademonstratie op het Malieveld op 14 maart 2021. De zaak was eerder al aangebracht voor de Haagse rechtbank, maar na aanvullend onderzoek zullen de agenten nu worden gedagvaard voor de zogenoemde Blauwe Kamer van de rechtbank Midden-Nederland.

Op 14 maart 2021 werd er op het Malieveld gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Op bevel van de burgemeester werd de demonstratie ontbonden. De politie riep bij herhaling om dat de demonstranten zich van het Malieveld moesten verwijderen. De meeste demonstranten gaven daaraan geen gehoor. Daarop ging de politie over tot de gedwongen ontruiming van het Malieveld.
Het daarbij door de politie gebruikte geweld is volgens het Openbaar Ministerie voor het overgrote deel rechtmatig geweest. Maar één aanhouding, waarbij twee politiemensen betrokken waren, wil het OM aan de rechter voorleggen.

Blauwe Kamer
Het gaat om een hondengeleider die een man wilde aanhouden met inzet van zijn diensthond. Daarbij gebruikte hij ook zijn wapenstok. Een nabij gekomen ME’er gebruikte eveneens zijn wapenstok op de demonstrant die gevallen was en de politiehond bij de oren had gegrepen. De man liep verschillende verwondingen op waarvoor hij zich in het ziekenhuis heeft laten behandelen.
Volgens het OM was het geweld dat deze twee politiemensen toepasten niet proportioneel. Zij waren gedagvaard voor de rechtbank Den Haag, maar tegen die dagvaarding is door de advocaten een bezwaarschrift ingediend omdat zij nog onderzoekswensen hadden. Op 29 juni 2022 is dat bezwaarschrift door de rechtbank behandeld en gegrond verklaard. Daarop zijn eerst de onderzoekshandelingen verricht (getuigenverhoren).

In de tussenliggende periode is de wetgeving veranderd en moeten agenten voor de speciale Blauwe Kamer bij de rechtbank Midden-Nederland worden vervolgd. Daar zal de zaak nu voor zitting worden gepland.

Deel dit artikel via:

Vlog 6

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner