AIVD: Het Kalifaat is weg, maar de dreiging van IS niet
In diverse media bevestigen de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) dat ook het laatste stukje van het zogenoemde kalifaat in Syrië niet langer meer bestaat. Het is gevallen, bijna vijf jaar nadat het werd uitgeroepen door ISIS-leider Abu Bakr al Baghdadi. Dit betekent echter niet dat IS geen gevaar meer vormt.
In korte tijd kreeg ISIS in Irak en Syrië een gebied in handen ter grootte van het Verenigd Koninkrijk. Daarbinnen ging de organisatie fungeren als een staat. Vanwege dit snelle succes en het effect van zware aanslagen in Europa kon ISIS zich manifesteren als aanvoerder van het mondiale jihadisme, aldus de AIVD. Het kalifaat is inmiddels door gezamenlijke strijdkrachten met de grond gelijk gemaakt, maar er zijn volgens de geheime dienst nog aanzienlijke aantallen buitenlandse strijders in Syrië. Daar gaat nog steeds een behoorlijke dreiging vanuit.
Ondergrondse organisatie
De reden is dat de politieke instabiliteit in Irak en Syrië, die ISIS eerder de ruimte bood om op te komen, nog vrijwel onveranderd zijn. De strijders weten zich al langere tijd aan te passen aan de situatie en transformeren zich nu tot ondergrondse organisatie. En hoewel ISIS er sinds oktober 2017 steeds minder in geslaagd is om aanslagen uit te (laten) voeren in Europa, blijft de organisatie volgens de AIVD in staat om de mondiale jihadistische beweging te mobiliseren. De droom van het kalifaat blijft immers bestaan.
In de afgelopen jaren vertrokken ongeveer 300 mannen en vrouwen vanuit Nederland naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij een jihadistische groepering en zich te vestigen in het kalifaat. Ongeveer 135 Nederlanders verblijven nog steeds met jihadistische intenties in Syrië. Door de val van Baghouz, het laatste bolwerk van ISIS, nemen de aantallen Nederlandse strijders in vluchtelingenkampen dagelijks toe. Volgende week komt de AIVD met nieuwe cijfers.