Alberto Stegeman kraakt beveiliging van Defensie

Alberto Stegeman is langs de bewaking van meerdere militaire terreinen geglipt. Het lukte hem zelfs om een nepbom naar binnen te smokkelen. Dit meldt De Telegraaf. Eerder bracht de bekende onderzoeksjournalist onder andere de beveiliging van Schiphol op deze manier in verlegenheid.

Het is al de derde keer in tien jaar dat de SBS6-presentator van Undercover in Nederland falende beveiliging aantoont. Ditmaal plaatste hij onder andere een nepbom in de eetzaal van legerplaats Oldebroek. Pas na een paar uur werd deze ontdekt en werd de Explosieven Opruimingsdienst erbij gehaald om het koffertje met kinderklei, een mobiele telefoon, een camera, een plastic bakje en een foto van Stegeman onschadelijk te maken. Volgens de journalist was duidelijk te zien dat het geen echt explosief betrof. Hij had er een briefje bij gedaan met een telefoonnummer en een kopie van een artikel waarin toenmalig minister Hennis van Defensie beterschap beloofde na zijn vorige bezoekjes aan Defensie-locaties in 2016.

Bedreiging
Stegeman concludeert dat Defensie de belofte uit 2016 niet waar heeft kunnen maken. Hij noemt dat zorgelijk omdat dergelijke lekken in de beveiliging een bedreiging vormen voor de veiligheid van militairen. Ook vraagt hij zich af hoe het zit met de opsporing na incidenten. “Hoewel we hints genoeg achterlieten heb ik niks van de marechaussee gehoord. Pas dinsdag belde de woordvoerder van Defensie toen ze de aankondiging van het programma op tv hadden gezien”, zegt hij in De Telegraaf.
Stegeman en leden van zijn team drongen op meerdere locaties naar binnen, verbleven er urenlang en werden door niemand aangesproken, ondanks dat geen van hen over een Defensiepas beschikte, waarvan het zichtbaar dragen verplicht is. De journalist wilde niet zeggen hoe hij binnen is gekomen, maar sprak wel over een structureel lek in de beveiliging.

Deel dit artikel via: