Alerte vrouw (77) doet oplichter de das om
Dankzij de oplettendheid van een 77-jarige vrouw uit Papendrecht kon de politie op heterdaad een 24-jarige serieoplichter uit Almere aanhouden. Hij kwam bij haar aan de deur om te helpen haar spaargeld over te boeken naar een ‘veilige’ rekening. De gewaarschuwde politie stond klaar om hem in te rekenen.
De man wordt verdacht van oplichting van meerdere mensen, waarbij in totaal voor tienduizenden euro’s is buitgemaakt. Afgelopen vrijdag probeerde hij zijn trucje echter op de verkeerde uit. De 77-jarige vrouw uit Papendrecht kreeg eerst een vrouw aan de lijn die zich voordeed als bankmedewerkster. Zij vertelde de vrouw dat er iets mis was met haar bankrekening en dat ze dit kon oplossen door geld over te boeken naar een andere rekening. Toen de vrouw hier niet direct op inging, gaf de nepbankmedewerkster aan dat er een mannelijke collega van haar in de buurt was, die langs zou komen om te helpen.
Heterdaad
De Papendrechtse had geen goed gevoel bij het telefoongesprek en informeerde haar overburen. Deze alarmeerden de politie die er direct naartoe ging. De 24-jarige man die zich voordeed als de bankmedewerker kon hierdoor op heterdaad worden aangehouden. De politie heeft de Papendrechtse en haar overburen in het zonnetje gezet en bedankt voor hun oplettendheid, doortastendheid en daadkracht! Er wordt verder onderzoek naar de oplichting uitgevoerd en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. De rechter-commissaris heeft besloten dat de aangehouden man nog twee weken vast moet blijven zitten.
De werkwijze van criminelen
Regelmatig wordt er aangifte gedaan door mensen die slachtoffer zijn geworden van bankhelpdeskfraude, al dan niet gecombineerd met een babbeltruc. Bij deze vorm van oplichting belt de oplichter anoniem of met een ‘gespoofed’ nummer. Spoofen is een technisch trucje, waardoor op het scherm van de mobiel de naam van de bank verschijnt. In werkelijkheid belt een cybercrimineel die zich op deze manier voordoet als bankmedewerker. Vervolgens vertelt de oplichter, de nepbankmedewerker, dat de bankrekening gehackt is en dat er verdachte transacties te zien zijn op de rekening. De oplichter zal er op aandringen om geld over te maken naar een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’.
Andere truc
Een andere truc is dat de oplichter vertelt dat een nieuwe bankpas wordt opgestuurd. De oplichter vraagt naar de pincode van de ‘oude’ bankpas en zegt dat er meteen een bankmedewerker langskomt om deze pas op te halen. Het enige wat iemand hoeft te doen, is de bankpas (al dan niet doorgeknipt) in een envelop doen en afgeven aan de ‘bankmedewerker’. Een ordinaire babbeltruc, want binnen enkele minuten wordt vervolgens de rekening geplunderd.