Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Intrasec

SmartCell

Ajax Systems

VVNL

Gold-IP

ASIS

Kiwa

Brivo

Eizo

Oribi ID Solutions

HID

Sequrix

NetworxConnect

SMC Alarmcentrale

VAIBS

Unii

VideoGuard

Avigilon Alta

Paraat

NIBHV

Centurion

Securitas

IDIS

Genetec

Dero Security Products

Alarm Meldnet

Eagle Eye Networks

Advancis

Hanwha Vision Europe

VBN

BHVcertificaat.online

Aritech

Bosch Security Systems

Milestone

ADI

G4S

SmartSD

EAL

ARAS

CDVI

CSL

Optex

ASSA ABLOY

Top Security

Distri Company

Seris

Secusoft

Connect Security

Akuvox

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Paxton

Hikvision

Add Secure

VEB

Seagate

Crown Security Services

Uniview

Lobeco

Traka ASSA ABLOY

2N

MOBOTIX

HD Security

Masset Solutions

Trigion

OSEC

i-Pro

SOBA

Multiwacht

Service Centrale Nederland

Network Optix

Alphatronics

Nenova

Bydemes

Ambtelijke corruptie bij gevangenis Sittard

22 februari 2024
Redactie
09:12

Een 25-jarige man uit Heerlen die gedurende een periode van meerdere jaren tegen betaling drugs en telefoons de Penitentiaire Inrichting (PI) van Sittard invoerde, hoorde in de rechtbank van Maastricht een gevangenisstraf van drie jaar tegen zich eisen. Ook moet hij, als het aan het Openbaar Ministerie Limburg (OM) ligt, een geldboete van 15.000 euro betalen.

De man die op 15 december 2021 werd aangehouden op de parkeerplaats van gevangenis De Geerhorst wordt ook verdacht van verduistering van handboeien en verboden wapenbezit.

Betonrot
De officier van justitie: “Hoe sterk is de Nederlandse rechtstaat als het betonrot van binnenuit begint? Als mensen op cruciale posities in de veiligheidsketen omkoopbaar en corrupt blijken te zijn? We mogen met zijn allen graag denken dat corruptie niet voorkomt in Nederland en dat wij onze zaakjes – anders dan op andere plaatsen in de wereld – wel op orde hebben. Zaken als deze bewijzen dat dit niet altijd het geval is. Daar moet krachtig tegen worden opgetreden, niet alleen vanuit het strafdoel vergelding, maar juist ook uit het oogpunt van preventie en normhandhaving.”

Groot aantal
Uit onderzoek, betrouwbare getuigenverklaringen van diverse gedetineerden, camerabeelden en de telefoon van de verdachte, blijkt dat de verdachte al jaren bezig was met zijn handel. Hoewel uit het dossier niet op te maken is hoeveel telefoons de verdachte in drie jaar tijd de PI in gebracht heeft en ook niet te kwantificeren is om hoeveel drugs het gaat, is het aantal groot. Dat is af te leiden uit de telefoons waarover alleen al expliciet gesproken wordt in het dossier.

Telefoons
De PI voorziet in telefoons waarmee gedetineerden kunnen bellen met het thuisfront. Met de telefoons die daarvoor bestemd zijn worden gesprekken opgenomen, waardoor deze dus ongeschikt zijn om de criminele activiteiten mee door te zetten vanuit de PI. “Juist daarin zit het probleem”, legt de officier van justitie op zitting uit. “De gesmokkelde telefoons op cel zijn in het bijzonder geschikt om daar crimineel handelen vanuit de PI mee voort te zetten. Terwijl alle inspanningen vanuit de PI erop gericht zijn dat te voorkomen, is het de verdachte geweest die al die inspanningen om dat voortgezet crimineel handelen te stoppen aan zijn laars lapt en volledig in strijd daarmee telefoons de PI in smokkelt.”

Drugs
“Dat het verkrijgen van drugs binnen een PI-setting – ondanks een enorme hoeveelheid voorzorgsmaatregelen – onder de neus van bewaarders kan gebeuren is echt heel kwalijk”, vulde de officier van justitie verder aan. ”Kwetsbare verslaafde verdachten voor wie een periode detentie soms kan helpen bij het afkicken krijgen het onder en in hun neus geduwd. Ook hiervoor geldt dat verdachte lak heeft gehad aan al het werk dat zijn collega’s iedere dag stoppen in het voorkomen van de invoer van drugs.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

Aritech

Distri Company

Videoguard

Seagate

SequriX

Wordt een partner