Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Lobeco

SmartCell

VBN

DZ Technologies

Connect Security

Centurion

Crown Security Services

2N

ASSA ABLOY

Add Secure

Gold-IP

ARAS

Bydemes

Masset Solutions

JMB Groep

Secusoft

HD Security

Sequrix

ADI

Advancis

Nimo Drone Security

Nenova

Dero Security Products

Hikvision

ASIS

Securitas

NetworxConnect

Explicate

Top Security

Kiwa

CDVI

SOBA

IDIS

BHVcertificaat.online

HID

OSEC

Eagle Eye Networks

Genetec

Service Centrale Nederland

Optex

RoSecure

NIBHV

CSL

Unii

Brivo

Traka ASSA ABLOY

Milestone

Trigion

CardAccess

Seris

Akuvox

i-Pro

Paxton

SMC Alarmcentrale

Oribi ID Solutions

Multiwacht

G4S

Paraat

Nimo Dog Security

PG Security Systems

Hanwha Vision Europe

Ajax Systems

VAIBS

VEB

Regio Control Veldt

Alphatronics

Eizo

GFT

VideoGuard

Seagate

Alarm Meldnet

SmartSD

Bosch Security Systems

20face

Uniview

VVNL

De Beveiligingsjurist

EAL

Avigilon Alta

Amsterdam wil geen events als er onvoldoende beveiligers zijn

17 juni 2021
Redactie
15:22

Amsterdam wil bij het verlenen van vergunningen voor evenementen geen concessies doen aan de veiligheid. Een goede zaak, vindt brancheorganisatie VBe NL, waarbij veel evenementenbeveiligers zijn aangesloten. Door corona is een groot tekort aan evenementenbeveiligers ontstaan.

Het kabinet kondigt vrijdag verdere versoepelingen aan, maar het is de vraag of alle evenementen vanaf zaterdag 26 juni door kunnen gaan. In een brief aan evenementenorganisatoren legt de gemeente Amsterdam uit wat het beleid is. Men is aan de ene kant blij dat er weer meer mogelijk is, maar doet bij de snelle afhandeling van de aanvragen geen concessies aan veiligheid. Als de organisatoren die niet kunnen garanderen, wordt er geen vergunning gegeven. Dat geldt ook als er onvoldoende beveiligers zijn.

Garantiestelling
In de brief van de gemeente Amsterdam: ‘Gezien de signalen over schaarste bij beveiligingsbedrijven, EHBO-organisaties en verkeersregelaars, moeten de plannen ondersteund worden met een garantiestelling van leveranciers, waaruit blijkt dat de benodigde medewerkers ook daadwerkelijk inzetbaar zijn. Als er onvoldoende personeel aanwezig is, kan het evenement niet plaatsvinden.’ Voorzitter Peter Hoes van VBe NL: “We zijn blij met deze stap van de gemeente. Je kunt niet voorbij gaan aan de tekorten aan personeel die wij eerder hebben geagendeerd. Ook is het goed dat de gemeente geen concessies wil doen aan veiligheid.”

Tekort aan beveiligers
Hiermee komt een onderwerp van voor corona opnieuw prominent op de agenda: het tekort aan beveiligers. VBe NL heeft hierover de afgelopen jaren vaak aan de bel getrokken. In 2019 werd er voor het jaar 2020 verwacht dat er in bepaalde weekenden 2000 beveiligers te kort zouden zijn. Met de uitstroom van personeel naar andere sectoren is dit aantal nog verder opgelopen. VBe NL-directeur Leon Vincken: “De signalen zijn niet positief. Er is grote krapte. Helaas was er ondanks onze inspanning en lobby geen financiële ruimte en bereidheid om onze noodzakelijke flexibele festivalschil overeind te houden. En ook alle opleidingen lagen stil. Weinig ondernemers en studenten die nog een snelle heropening voorzagen en intussen andere keuzes gemaakt hebben.”

Pijnlijk maar noodzakelijk
Recent is de Zwarte Cross afgelast door onder andere personeelstekorten. Er zullen naar verwachting meer evenementen worden afgelast in het kader van de veiligheid. VBe NL vindt dit een verstandige keuze. Het cancelen van evenementen is pijnlijk, maar noodzakelijk om ernstige incidenten te voorkomen. Het risico van afgelaste evenementen is de komst van illegale feesten. Veiligheidspartijen in de regio zullen hier dit jaar extra voor moeten waken. VBe NL is momenteel bezig met de ontwikkeling van een vacaturesysteem en in gesprek om een online ESO-training beschikbaar te stellen om meer personeel aan te trekken en op te kunnen leiden.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner