Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Hanwha Vision Europe

Hikvision

HD Security

DZ Technologies

Alarm Meldnet

VideoGuard

Network Optix

Dero Security Products

Alphatronics

EAL

CSL

Kiwa

ASIS

Securitas

VVNL

IDIS

Brivo

Multiwacht

Aritech

Paraat

Add Secure

20face

Lobeco

Explicate

ARAS

Uniview

Seagate

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

HID

SmartCell

SmartSD

NIBHV

Regio Control Veldt

Ajax Systems

VEB

Eizo

NetworxConnect

Milestone

Avigilon Alta

SOBA

Sequrix

Unii

Centurion

Optex

Top Security

G4S

Paxton

CDVI

Connect Security

Nenova

Advancis

SMC Alarmcentrale

ASSA ABLOY

Secusoft

Akuvox

VAIBS

Gold-IP

Trigion

Masset Solutions

OSEC

Service Centrale Nederland

CardAccess

Genetec

Seris

Oribi ID Solutions

i-Pro

ADI

VBN

Bydemes

Eagle Eye Networks

2N

Bosch Security Systems

PG Security Systems

Andere Tijden over Explosieven Opruimingsdienst Defensie

1 december 2020
Redactie
09:02

Dinsdagavond brengt het televieprogramma Andere Tijden een documentaire over de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Een actueel onderwerp, nu Nederland aan de vooravond staat van grote problemen nu het bezit, transport en afsteken van zwaar vuurwerk voor een jaar verboden is.

De EOD komt regelmatig in actie doordat al of niet opzettelijk ‘verdachte pakketjes’ zijn achtergelaten op bijvoorbeeld een station. Dat soort incidenten haalt het nieuws omdat veel mensen er hinder door ondervinden. Maar het bestaansrecht ontleent het defensie-onderdeel vooral aan het feit dat nog heel regelmatig explosieven uit de Tweede Wereldoorlog worden gevonden. Bijvoorbeeld bij graafwerkzaamheden voor gebouwen of tunnels, maar ook door particulieren die met een metaaldetector op pad gaan. Daar heeft 90 procent van alle meldingen betrekking op.

3000 meldingen dit jaar
Tijdens de documentaire wordt een jongen in beeld gebracht die op een dag vijf explosieven had gevonden. Daaronder een vijftien centimeter lange Duitse geweergranaat, die volgens de EOD nog steeds veel levens kan kosten bij een ontploffing. Het afgelopen jaar steeg het aantal meldingen van gevonden oude explosieven uit de Tweede wereldoorlog enorm. Normaal krijgt de EOD 2500 meldingen per jaar, maar dit jaar staat de teller al ruim boven de 3000. Dat komt volgens majoor Werner van Rooij doordat mensen vanwege corona meer in hun tuin zijn gaan werken. Zijn dienst is al 75 jaar actief met vooral niet ontplofte bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Maar ook verdachte pakketjes in de trein, achtergebleven springstoffen bij een plofkraak, een handgranaat voor een sisha lounge of zelfgemaakte vuurwerkbommen worden door de EOD onschadelijk gemaakt. Tijdens de documentaire worden de moderne middelen getoond waar de dienst tegenwoordig over beschikt, zoals de mogelijkheid om explosieven te bevriezen en robots voor verkenningen.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Seagate

Aritech

Videoguard

Suricat

SequriX

Wordt een partner