Antwerpenaar investeert in academisch veiligheidsonderzoek
Aan de Universiteit Antwerpen heeft afgelopen week de instelling plaatsgevonden van de eerste particulier gefinancierde leerstoel met als onderwerp veiligheidswetenschappen.
In de bedrijfswereld staat veiligheid al heel lang hoog op de agenda. De academische wereld had er tot voor enkele jaren veel minder belangstelling voor. De master in de veiligheidswetenschappen werd vorig academiejaar voor de eerste keer ingericht. Dat de opleiding aan een concrete vraag beantwoordt, blijkt uit de voorlopige inschrijvingscijfers. Nu al schreven zich 27 studenten in voor de tweejarige opleiding, bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar, en verwacht wordt dat dit aantal nog zal stijgen. De opleiding wordt momenteel gefinancierd door de bedrijfswereld, in afwachting van een reguliere financiering binnen enkele jaren.
Met de oprichting van de Leerstoel Vandeputte – doctoraat in de veiligheidswetenschappen krijgt nu ook het wetenschappelijk onderzoek in dit domein een boost. Vier jaar lang zal Karolien van Nunen doctoraatsonderzoek verrichten naar de evaluatie en verbetering van de kwaliteit van de verschillende domeinen die de veiligheidscultuur in een organisatie uitmaken. Van Nunen wordt de eerste doctor in de veiligheidswetenschappen.
De leerstoel wordt volledig gefinancierd door Gilbert Vandeputte (83), de voormalige CEO van Vandeputte Safety Experts. Hij bouwde de firma, met hoofdzetel in Boechout bij Antwerpen, uit tot een trendsetter in België en later ook Europa. De producten en diensten van Vandeputte Safety Experts verhogen zowel de arbeidsveiligheid als het welzijn van werknemers. De Leerstoel Vandeputte financiert gedurende vier jaar de personeelskosten van de doctoranda en de bijhorende werkingsmiddelen.