AON, CBS en EY treden toe tot The Hague Security Delta
The Hague Security Delta, het grote samenwerkingsverband tussen bedrijfsleven, overheid en wetenschap, heeft maandag verzekeringsmakelaar AON, het Centraal Bureau voor de Statistiek en accountant EY welkom mogen heten als partner.
‘Together we secure the future’, citeerde algemeen directeur Richard Franken het motto van HSD tijdens het welkomstwoord voor de nieuwe partners. Deze organisaties zien in HSD een interessante kennisbron, maar zegden tijdens het officiële tekenmoment ook toe zelf het nodige aan kennis en ervaring in te zullen brengen. Dat zal volgens de betrokkenen vooral betrekking hebben op cybersecurity, waarvoor het ene na het andere initiatief wordt opgezet. Via HSD wordt de samenwerking tussen die nieuwe initiatieven bevorderd.
Richard Franken van HSD en Stefan Weda van AON
AON is een internationale makelaar in verzekeringen met 1660 medewerkers in Nederland. Chief commercial officer Stefan Weda gaf aan dat een onderdeel van AON al aangesloten is bij HSD, namelijk het COT, Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. “Nu dus ook AON zelf. Voor ons wordt het een kwestie van halen, maar ook brengen. Wij willen bij HSD vooral kennis inbrengen op het gebied van riskmanagement en cybersecurity.” Dat laatste is bij de verzekeringsmakelaar behoorlijk in belang sterk toegenomen. AON nam om die reden vorig jaar Stroz Friedberg over, een specialist in cybersecurity en digitaal forensisch onderzoek.”
Richard Franken van HSD en Cecile Schut van CBS
Cecile Schut van het Centraal Bureau voor de Statistiek vertelde dat het CBS steeds meer zoekt naar partners waarmee het samen nieuwe statistieken kan ontwikkelen. Het CBS bezit immers een schat aan data, welke ingezet kan worden om inzicht te krijgen in allerlei maatschappelijke fenomenen. Samen met HSD wil het CBS onderzoeken hoe de dienstverlening is uit te breiden met meer informatie over cybercrime en beveiliging daartegen. Op dat gebied brengt CBS sinds vorig jaar ook de Cyber Security Monitor uit, waarin onder meer is opgenomen dat 19 van de 100 Nederlanders in 2016 getroffen is door een of andere vorm van cybercrime.
Richard Franken van HSD en Douwe Mik van EY
Douwe Mik van EY vertelde dat zijn bedrijf onder andere is toegetreden om via HSD bij te kunnen dragen aan het maatschappelijk belang van een veiliger Nederland. Wereldwijd houden binnen zijn organisatie maar liefst 8000 mensen zich bezig met cyber. In Nederland zijn dat er 80. “Je hoort veel negatieve berichten over cyber”, stelde Mik. “Wij willen nu eens de focus leggen op het positieve van onder andere smart cities en Internet of Things. Wij zijn vooral een adviesbureau en willen samen met ondermeer HSD bijdragen aan meer kennis over cyber en over beheersing van cyber. Tijdens de Cyber Security Week in september zullen wij deelnemen met een Cyber War Game.”
De ondertekeningen vonden plaats in tegenwoordigheid van loco-burgemeester Saskia Bruines van Den Haag.