App moet hooligans uit stadions weren
De KNVB wil het volgens De Telegraaf verplichten dat hooligans met een stadionverbod voortaan een smartphone bij zich te dragen met daarop een vingerafdrukapp. Eenmaal voor, driemaal tijdens en eenmaal na een wedstrijd dienen zij hiermee te bewijzen dat zij zich niet in of in de buurt van een stadion bevinden.
De KNVB lobbyt nu bij politiek en justitie om de maatregel wettelijk geregeld te krijgen. Want het huidige stadionverbod met meldingsplicht werkt niet, aldus de voetbalbond. Bestrafte hooligans zouden ondanks dat verbod gewoon wedstrijden bezoeken. Het gaat inmiddels om 1335 personen, die in heel Nederland geen stadions mogen bezoeken.
Alleen ADO Den Haag schijnt er momenteel in te slagen om personen met een stadionverbod aan de poort te weren. Hiervoor wordt biometrische gezichtsherkenning ingezet. In andere stadions moeten hooligans fysiek worden ontdekt, wat in de praktijk nauwelijks mogelijk is als tienduizenden mensen in korte tijd binnengelaten moeten worden.
Proef
De KNVB heeft een uitgebreide proef gedaan met een speciale mobiele telefoon. Deze beschikt standaard al over vingerafdrukherkenning én locatiebepaling. Via een door de KNVB ontwikkelde app kan de gebruiker bewijzen dat hij zich tijdens wedstrijden niet in de buurt van een stadion bevindt. Omdat de proef succesvol verlopen is, heeft minister Ard van der Steur van Veiligheid & Justitie al aan de Tweede Kamer laten weten dat de technologie geschikt voor gebruik is. Volgens KNVB-woordvoerder Hans van Kastel is het systeem ideaal, omdat alleen overlastveroorzakers er iets van merken. Normale supporters hebben er geen last van, wat wel het geval zou zijn als er heel streng bij de ingang van de stadions gecontroleerd wordt.
Van de 1335 stadionverboden zijn er alleen al het afgelopen voetbalseizoen 890 opgelegd. Dat is het hoogste aantal sinds vijf jaar. Dat komt volgens de KNVB niet alleen doordat supporters weer gewelddadiger worden, maar ook omdat de registratie van hooligans steeds beter gaat. Van de handhaving komt tot nu toe echter weinig terecht. Maar 72 supporters hebben een strafrechtelijk opgelegd stadionverbod, waardoor zij zich tijdens wedstrijden bij de politie moeten melden. Doen zij dat niet, dan heeft de politie meestal niet voldoende capaciteit om daar gevolg aan te geven. De overige hooligans trekken zich nauwelijks iets aan van het stadionverbod. Daarom wil de KNVB de maatregel snel invoeren.