Beveiliging nieuws

Onze partners

VVNL

Connect Security

20face

Seagate

VideoGuard

Milestone

2N

GFT

NetworxConnect

Brivo

VBN

SMC Alarmcentrale

Bosch Security Systems

Traka ASSA ABLOY

Bydemes

Gold-IP

Alphatronics

Advancis

G4S

Alarm Meldnet

Crown Security Services

Uniview

Add Secure

Nimo Drone Security

Ajax Systems

Top Security

EAL

Eagle Eye Networks

Lobeco

Secusoft

Seris

VEB

DZ Technologies

Regio Control Veldt

Multiwacht

BHVcertificaat.online

Genetec

Centurion

HD Security

SOBA

Avigilon Alta

JMB Groep

ASIS

Nimo Dog Security

Kiwa

Hanwha Vision Europe

RoSecure

Dahua

i-Pro

CSL

Dero Security Products

Unii

IDIS

Koninklijke Oosterberg

Eizo

SmartSD

Nenova

Sequrix

De Beveiligingsjurist

NIBHV

PG Security Systems

Paraat

VAIBS

Trigion

SmartCell

Service Centrale Nederland

Securitas

Explicate

Optex

CardAccess

OSEC

HID

ARAS

CDVI

Paxton

ADI

MPL

ASSA ABLOY

Boon Edam

Akuvox

Masset Solutions

Oribi ID Solutions

Hikvision

Autonomen voor rechter wegens ernstige bedreigingen politie

31 maart 2024
Redactie
09:44

Twee leiders uit de wereld van de autonomen en anti-overheidsactivisten worden beschuldigd van het bedreigen van politieagenten, deurwaarders en leerplichtambtenaren met de dood of met een burgerarrest, evenals het eisen van 1 miljoen euro. Tijdens de rechtszaak tegen hen kwamen schokkende details naar voren over hun activiteiten.

Op een dag aan het einde van vorig jaar stonden Roeland M. en Paolo P. voor het hoofdbureau van politie in Amsterdam. Daar leverden ze een brief af waarin ze 1 miljoen euro ‘vorderden’ van een politieagent. In de brief stond: ‘Als ik werkzaam zou zijn bij de politie zou ik mij zeer ernstig zorgen maken over mijzelf en mijn geliefden. De woorden ‘kogel’ en ‘hoogste boom’ zijn al gevallen. Het recht gaat in eigen hand genomen worden.’ Ze dreigden de vordering alleen te laten vallen als ze een persoonlijk gesprek kregen met een groep agenten die eerder betrokken was bij een huisuitzetting van een bekende van hen.

Aanslag gepland
Roeland M. ging later nog verder met zijn bedreigingen. In december stuurde hij volgens het Openbaar Ministerie een mail naar de Nationale Politie waarin hij schreef: ‘Ergens in januari staat een eerste aanslag gepland tegen agenten, een waarschuwing, dus nog niet dodelijk.’ Maar in dezelfde mail schreef hij ook: ‘Een van de maatregelen is het klemrijden van een politiewagen en iedereen die erin zit dood te schieten door gemaskerde mannen.’
Roeland M. (52, uit Den Dolder) en Paolo P. (54, Utrecht) zijn prominente figuren uit de wereld van de zelfbenoemde autonome of soevereine mensen, die zichzelf buiten de Nederlandse samenleving plaatsen. Ze maken onderscheid tussen de ‘soevereine mens van vlees en bloed’ en ‘de bedrijfstrust’ die volgens hen door de overheid op naam van elke persoon is opgericht. Ze vinden dat instanties als de Belastingdienst niet rechtsgeldig zijn.

Zorgen
Omdat sommige autonomen geen belasting, huur of boetes betalen, raken ze in conflict met deurwaarders en politie. Veiligheidsdiensten maken zich steeds meer zorgen over deze beweging, die de afgelopen jaren is gegroeid en ook anti-overheidsactivisten en kwetsbare mensen aantrekt.
De autonomen vinden elkaar op berichtenservice Telegram en Facebook. Roeland M. beheerde de Telegram-groep ‘Autonomenlesgroep’. Ze verspreidden ook video’s op sociale media waarin ze zichzelf opwierpen als adviseurs die kunnen helpen bij het omzetten van de huur van een woning naar een lagere ‘gift op vrijwillige basis’. Dergelijke adviezen leiden echter tot conflicten met de woningstichting en uiteindelijk tot huisuitzettingen.
Vanwege de constante stroom aan bedreigingen werden M. en P. afgelopen december opgepakt. Ze zitten sindsdien vast. Tijdens de eerste zitting in hun zaak in de rechtbank van Utrecht bleek dat ze gesprekken voeren met de gebroeders Anker, twee gepensioneerde juristen. Beide mannen waren zwijgzaam op de zitting en stelden vooral graag uit de cel te willen. De rechtbank besloot dat ze de behandeling van hun strafzaak nu buiten de gevangenis mogen afwachten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner