Axis: kunstmatige intelligentie is de toekomst van beveiliging
Om de markt ook in coronatijd op de hoogte te kunnen houden van alle ontwikkelingen, organiseerde Axis Communications de afgelopen week het online-evenement Axis Inspire 2021. Duidelijk werd dat kunstmatige intelligentie de toekomst heeft. Axis ging uitgebreid in op de mogelijkheden van deze technologie.
Hoewel niemand zal tegenspreken dat fysieke evenementen de voorkeur hebben boven het turen naar een beeldscherm, is Axis er in geslaagd dat turen buitengewoon aantrekkelijk te maken. Het was alsof een echt evenement werd bezocht, met een auditorium, een tentoonstellingsruimte waar ook partners aanwezig waren, een ‘meet & greet’ ruimte en zelfs een ‘game zone’, waar men onder andere kon proberen om uit een ‘escape room’ te ontsnappen. Er waren programma’s in het Duits, Engels, Frans en Nederland. De eerste dag werden keynote-lezingen gehouden, de tweede dag workshops en woensdag, donderdag en vrijdag konden online cursussen worden gevolgd.
Nieuwe ontwikkelingen
Het afgelopen jaar introduceerde Axis tachtig nieuwe ontwikkelingen, vertelde Peter Lindström. Zoals bodycams die geïntegreerd kunnen worden in softwareplatforms voor het beheren van bewijsmateriaal. Heel belangrijk is ook de Artpec-chip met deep learning processing voor geavanceerde videoanalyse. Axis investeert ook steeds meer in audio, dat als belangrijke toevoeging van videosystemen wordt beschouwd. Verder ging de executive vice president Sales in op hoe bestaande technologie te gebruiken is in een door de coronapandemie veranderende wereld. Tot slot ging hij in op het belang van samenwerking met partners, die samen met de fabrikant oplossingen voor alle mogelijke toepassingen creëren.
Evolutie
CTO Johan Paulsson ging in op waarop Axis-producten gebaseerd worden en hoe belangrijk dat is om beveiligingssystemen te beschermen tegen cyberaanvallen. Directeur productontwikkeling Peter Rietz illustreerde hoe elk nieuw product als een evolutie op het bestaande programma is te beschouwen. Zo zijn audio en toegangsbeheer geïntroduceerd als uitbreiding van camerasystemen. Hetzelfde geldt voor de op kunstmatige intelligentie gebaseerde mogelijkheid om camera’s objecten te laten herkennen. De komende tijd komen er steeds meer cameras met DLPU (deep learning processing unit). Verder zijn diverse technieken geïntroduceerd om camera’s beter te maken, zoals focussering met behulp van laserstralen.
Kennis
Global productmanager Petra Bennermark ging dieper in op kunstmatige intelligentie. Ze vertelde ook over machine learning en deep learning, dat vormen van kunstmatige intelligentie zijn. De waarde hangt af van de kennis die in de producten wordt gestopt. Voor effectieve deep learning kunnen meer dan een miljoen datasets nodig zijn. Bennermark waarschuwde ook dat de termen nogal eens ten onrechte worden gebruikt en dan valse verwachtingen kunnen wekken. Axis levert een aantal functies standaard in Guard Suite, zoals bewegingsdetectie. Voor bijzondere functies zijn aparte licenties nodig. En dan zijn er nog door partners ontwikkelde functies. De komende tijd komen er steeds meer camera’s met DLPU, aldus Bennermark.
Verstedelijking
Jenny Månsson en Karin Brits gingen in op de toenemende verstedelijking en de technologie die nodig is om steden in de toekomst leefbaar te houden. Deze en ook andere ontwikkelingen stellen steeds hogere eisen aan de continuïteit van de vitale infrastructuur. Ook neemt het belang toe om nauwkeurig te kunnen zien wat er gebeurt en wat er mogelijk gaat gebeuren. De inleiders demonstreerden wat Axis ontwikkelt om steden te helpen ‘smart’ te worden, zodat de toenemende groei beheersbaar kan blijven.
Schaduwkanten
Dat kunstmatige intelligentie ook schaduwkanten heeft, vertelde Geertrui Mieke De Ketelaere, programmadirecteur artificiële intelligentie bij innovatiecentrum Imec. In de toekomst zullen steeds meer diensten automatisch op de behoeften van individuen worden afgestemd. “En dat gebeurt nu eigenlijk ook al volop.” Aanvankelijk was het de bedoeling om technische systemen zichzelf te laten ontwikkelen, net zoals mensen dat doen. Uiteindelijk kunnen ze dan beslissingen nemen op basis van wat ze gedurende hun bestaan aan ervaringen hebben opgedaan. De Ketelaere waarschuwde dat camera’s nog altijd lang niet zo slim zijn als mensen en daarom makkelijker te misleiden zijn. Door bepaalde kleding zou een mens niet als mens worden herkend, wat gevaarlijk is als het om een indringer op een vitale locatie gaat. Andere nadelen van KI zijn een hoog energieverbruik, impact op de privacy, benodigde verwerkingstijd en afhankelijkheid van communicatie. De spreekster vertelde hoe Axis rekening houdt met deze factoren. Tot slot ging zij in op ontwikkelingen als radar, die voor steeds meer toegevoegde informatie bij camerabeelden gaan zorgen.
Verschillende sprekers gingen maandag en dinsdag dieper in op de gepresenteerde thema’s. Deze onderwerpen komen later aan bod op BeveiligingNieuws.nl. Wie het zelf wil bekijken, kan nog tot het einde van deze maand Axis Inspire 2021 terugzien, na registratie op de website.