Axis maakt IP-videotrends van 2013 bekend
Axis Communications, leverancier van netwerkvideo-oplossingen, maakt de belangrijkste trends op het gebied van videobewaking voor 2013 bekend.
Hieruit blijkt dat de toekomst van videobewaking definitief op het digitale vlak ligt. De toepassing en het gebruik van digitale IP-camera’s zijn ondertussen ingrijpend veranderd. Voor 2013 ziet Axis de volgende, belangrijke trends op het gebied van videobewaking:
Hogere eisen aan kwaliteit videobeelden in de stad
De eisen die worden gesteld aan bewakingscamera’s in de stad zullen dit jaar toenemen. Camera’s worden momenteel gebruikt voor onder andere de bescherming van personen en goederen, toezicht op het verkeer, de controle van publieke plaatsen en evenementen en om potentiële overtreders af te schrikken. Videobeelden moeten ‘s nachts en overdag scherp en gedetailleerd zijn en het moet mogelijk zijn de details van een bepaalde persoon vast te leggen. Dit is mogelijk met de zogenaamde Lightfinder-technologie van Axis. Hierbij wordt de hoogste lichtgevoeligheid gekoppeld aan een verbeterde beeldverwerking.
Proactieve bewaking met real-time videobeelden
Iedere camera is via live-video verbonden met de centrale camera-meldkamer van een stad. Dit kan tevens via draadloze, mobiele verbindingen. Hierdoor kunnen real-time videobeelden worden gebruikt in samenwerking met politie en andere hulpdiensten. Dit maakt het mogelijk sneller beslissingen te nemen, prioriteiten te stellen en hulp op gang te brengen. Een trend die zich in 2013 verder voort zal zetten.
Bijzondere eisen in het bankwezen
Veel banken werken nog met analoge systemen, maar er is een duidelijke verschuiving zichtbaar naar IP-videobewaking, die zich in 2013 verder zal ontwikkelen. Een grote uitdaging voor videobewaking in de bancaire sector is de beeldkwaliteit omdat er vaak veel glas of gepolijste oppervlakken in banken aanwezig is. Door de reflectie van het licht en de achtergrondverlichting lopen camera’s vaak tegen de grens van hun prestaties aan. Dit kan opgelost worden met nieuwe digitale technologie. Een ander belangrijk aspect is de functionaliteit van de afzonderlijke camera’s. De meldkamer ontvangt een bericht wanneer de camera wordt geblokkeerd, onscherp is of er geen signaal aanwezig is in geval van een beveiligingsincident. Dit zorgt er voor dat het camerasysteem altijd beschikbaar is.
IP-videobewaking geldautomaten
IP-videobewaking van geldautomaten zal in 2013 meer aandacht krijgen. Fabrikanten van geldautomaten ontwikkelen voortdurend nieuwe oplossingen om klanten beter te beschermen. De combinatie van nieuwe anti-skimming-methoden en netwerk video-technologie is een goede manier om fraude te bestrijden. Bovendien kunnen geldautomaten op deze manier snel en goedkoop worden uitgebreid met moderne digitale HDTV-bewakingsapparatuur. Zelfs verborgen digitale camera’s ter grootte van een speldenknop zijn inzetbaar om fraude tegen te gaan. In dit kader heeft Axis de P12 netwerkcamera-serie ontwikkeld, een zeer kleine high-performance camera voor onopvallende bewaking, zowel binnens- als buitenshuis.
IP camera doet meer dan alleen beveiliging
Intelligente camera’s met extra functies, zo luidt de toekomst op het gebied van IP-videotechnologie. Ook in de retailsector is de opmars van netwerkcamera’s zichtbaar. In de toekomst worden camera’s voor meer dan alleen veiligheid gebruikt. Een goed voorbeeld hiervan is de trend in de detailhandel, waarbij videocamera’s ook worden gebruikt om het gedrag van klanten en de effectiviteit van expositieruimtes, displays en schappen te analyseren. Extra toepassingen, zoals people counting of de zogenaamde heat mapping worden steeds belangrijker. Ook in het openbaar vervoer en de luchtvaart zullen IP-camera’s veel kunnen bieden. Digitale camera’s met extra toepassingen zorgen er voor dat personen en bagage geteld kunnen worden. Mensenmassa’s zijn met deze informatie beter te organiseren.
Business intelligence tool
Video analytics krijgt een steeds grotere rol in 2013. Gebruikers kunnen niet alleen een overzicht krijgen van hun bedrijf, medewerkers en klanten, maar kunnen ook over een krachtige business intelligence tool beschikken om waardevolle gegevens te genereren. Deze gegevens zijn bruikbaar voor onder andere marketing-, sales-, operationele activiteiten en point-of-sale. Analoge systemen beschikken niet over deze extra toepassingen.