Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

Securitas

Network Optix

Paxton

Optex

Bydemes

Ajax Systems

CDVI

Seagate

Unii

ASIS

Nenova

Eizo

NIBHV

Milestone

Genetec

Connect Security

HD Security

Teletek

Uniview

Centurion

BHVcertificaat.online

VisionPlatform.ai

VBN

Hikvision

Synguard

IDIS

OpenEye

Hanwha Vision Europe

SmartSD

HID

Add Secure

G4S

VVNL

Eagle Eye Networks

Multiwacht Security

2N

Secusoft

Alarm Meldnet

Kidde Commercial

Regio Control Veldt

Masset

MOBOTIX

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

LUGN

Seris

ASSA ABLOY

Advancis

SmartCell

ADI

ARAS

Traka ASSA ABLOY

Top Security

Paralax

Van Dusseldorp Training

VAIBS

MPL

OSEC

Crown Security Services

Akuvox

Brivo

Intrasec

Lobeco

Trigion

Sequrix

Distri Company

VEB

Aritech

VGN Group

i-Pro

SOBA

Paraat

Alphatronics

Banken melden 5,3 miljoen euro schade door helpdeskfraude

17 februari 2020
Redactie
07:42

In 2018 en 2019 werden volgens ABN AMRO, ING, Rabobank en de Volksbank zeker 4.831 mensen slachtoffer van helpdeskfraude. Het totale schadebedrag kwam uit op zo’n 5.3 miljoen euro. Dit blijkt uit cijfers die het Openbaar Ministerie (OM) heeft gedeeld met NU.nl.

De vier banken rapporteren gevallen van helpdeskfraude sinds maart 2018 aan het OM. Het gaat hier om cliënten die gebeld worden door iemand die bijvoorbeeld zegt voor Microsoft te werken en die een ernstig computerprobleem zou hebben geconstateerd. De oplichter biedt dan aan het probleem te verhelpen, als het slachtoffer hem toegang verschaft tot de computer. Op die manier weet men toegang tot het bankaccount te krijgen en geld te stelen. In 2018 werden nog 1.732 slachtoffers geteld. In 2019 was dat aantal tot 3.099 gestegen. De schade in 2018 was bijna 2,4 miljoen euro. Vorig jaar was dat 2,9 miljoen euro.

Toename
De banken denken dat lang niet iedereen de schade meldt. Daarom zou het werkelijke aantal slachtoffers nog veel hoger kunnen zijn. Het OM meldde eind januari nog dat de schade door helpdeskfraude juist sterk afneemt, dankzij een samenwerking tussen softwarebedrijven, telecombedrijven, financiële instellingen en de overheid. Ten opzichte van 2017 klopt dat wel. Toen meldden slachtoffers 6 miljoen euro aan schade. Maar na de daling in 2018 neemt het aantal gevallen nu weer toe. Dat blijkt volgens NU.nl uit een bijlage die het OM per abuis zou hebben meegestuurd met de cijfers en waarin gegevens staan van banken die juist een sterke toename van helpdeskfraude constateren. Volgens Stijn Ruiter, senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), lijkt hier sprake van selectieve rapportage. Het OM wilde hier verder niet op reageren.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Suricat

Boon Edam

Distri Company

Artitech Kidde Commercial

Seagate

SequriX

Wordt een partner